Poljak ima još vremena

Ruši li Lewa najvažniji rekord Gerda Mullera? Nije nemoguće, ali je još uvijek jako daleko

Edmir Škorić

Robert Lewandowski je godinama unazad prvi strijelac i najbolji igrač Bayerna.

Lewandowski je u Bundesligi ukupno postigao 284 gola, ali i dalje je daleko od legendarnog Gerda Mullera, još jednog bivšeg napadača Bayerna, koji je postigao 81 pogodak više od Poljaka.

Protiv Bochuma u 7:0 pobjedi Lewa je imao "skroman" učinak postigavši "samo" jedan pogodak, ali bilo je i to dovoljno za rekord jer je na 13 uzastopnih utakmica na Allkianz Areni postigao najmanje gol. Nadmašio je time rekorde Cristiana Ronalda i Lionela Messija. Portugalac je u dresu Barce zabijao najmanje gol na 10 uzastopnih utakmica na Camp Nouu, dok je Ronaldo to uradio 12 puta u nizu kao igrač Real Madrida.

Gerd Mueller najbolji je strijelac u povijesti Bundeslige sa 365 golova. Posljednji pogodak njemačke nogometne legende dogodio se 18. novembra 1978. u utakmici između Bayerna i Kaiserslauterna. Mueller je u njemačkoj Bundesligi odigrao ukupno 427 utakmica, što mu daje u prosjeku 0,85 golova po utakmici.

Lewandowski je postigao 284 gola na 355 mečeva, te je u prosjeku od 0,8 golova po meču. Izračunato je da Poljak postiže gol svakih 100 minuta u Bundesligi, a Muller je to činio u prosjeku na svakih 105 minuta.

Lewa je u intervjuu za Sport Bild priznao da na ovoj razini može da igra barem još četiri godine.

"Fizički sam u dobroj formi, a imam i pravi mentalitet. Mogu igrati još mnogo godina, siguran sam da će to biti barem još četiri godine. A onda ću vidjeti, možda mogu još više podići ljestvicu kada su golovi i rekordi u pitanju", kazao je Lewandowski, koji će pokušati da nadmaši Mullera.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Ostane li zdrav i igrač Bayerna, to ne izgleda nimalo nemoguće, ali i dalje je ipak pokojni Muller apsolutni vladar Bundeslige.

Legenda Bayerna i Njemačke preminula je 15. avgusta ove godine nakon što je godinama bio jako bolestan. Nekadašnji napadač njemačke reprezentacije i bolovao je od Alzheimerove bolesti, neizlječive bolesti mozga.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.