Neprepoznatljivo, u najmanju ruku...

Derbi "siromašnih": Kako su izgledali sastavi PSG-a i Cityja prije arapskih miliona?

S. Grebović

Ova večer je rezervisana za prve utakmice drugog kola UEFA Lige prvaka, a očekuje nas nekoliko velikih okršaja.

Dvije utakmice su već počele. U terminu od 18:45 na teren su izašli igrači Ajaxa i Bešiktaša, te Dynamo Kieva i Intera.

Nešto kasnije, u terminu od 21 sat počet će i ostale utakmice ovog kola.

Mnogo je derbija pred nama, a kao najzanimljiviji izdvaja se meč između Paris Saint Germaina i Manchester Cityja. 

Riječ je o dvije najbogatije ekipe Evrope i svijeta čiji su vlasnici superbogati šeici iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na travnjak Parka Prinčeva večeras će istrčati najveće zvijezde današnjeg fudbala i nema sumnje da nas očekuje jako zanimljiv dvoboj u prijestolnici Francuske. No međutim, nekada su ova dva tima spadala u prosječne evropske ekipe, odnosno prije priliva miliona sa Bliskog istoka.

Prvi put ova dva tima sastala su se, sada već davne 2008. godine u grupama Lige Evrope, malo prije nego što će Građane otkupiti šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan.

Danas, trinaest godina kasnije, kada uporedimo imena koja su nastupala za ove timove u odnosu na današnje djeluju u najmanju ruku smiješno.

U tom meču za PSG su igrali: Landreau, Traore, Kamara, Bourillon, Sakho, Clement, Makelele, Rothen, Pancreate, Luyindula i Kežman.

Istini za volju, bilo je tu nekih sjajnih igrača poput Mateje Kežmana, Luyindule i Makelelea, ali je ostatak ovog tima bio čisti prosjek.

Sa druge strane za Građane su nastupali Hart, Ben Haim, Dunne, Garrido, Zabaleta, Kompany, Ireland, Elano, Vassell, Sturridge i Jo. Kada se pogleda ovaj tim može se konstatovati gotovo isto.

U oči upadaju imena poput Kompanyja, Sturridgea i golmana Harta, dok je ostatak tima manje-više osrednji.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

U tom meču mreže su mirovale, a kasnije su se ova dva tima sastala još četiri puta i to po dva puta u nokaut fazama Lige prvaka.

U dvomeču četvrtine finala 2016. godine City je prošao dalje ukupnim rezultatom 3:2, a Građani su i prošle godine bili kobni po Svece. Tada je tim Pepa Guardiole sa 4:1 nakon dva meča prošao u veliko finale u kojem je kasnije izgubio od Chelseaja.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.