Trebao je biti novi Pele, ali...

Sa 16 godina bio na probi u Manchester Unitedu i nikada neće zaboraviti ono što je Ronaldo napravio

Endin Čaušević

Freddy Adu je svojevremeno bio velika nada fudbala, a za njega su čak govorili da će biti novi Pele.

Međutim, ovaj Amerikanac nije uspio na kraju ni približno da ispuni ono što se od njega očekivalo. Adu je igrao fantastično na početku karijere u DC Unitedu i Salt Lakeu i kao tinejdžer je stigao u Benficu.

Tada su mediji od njega napravili pravu zvijedu i čak su ga poredili s legendarnim Peleom s kojim se on i fotografisao u nekoliko navrata, ali karijera mu je otišla u totalno suprotnom pravcu.

Lutao je po klubovima širom svijeta, te je čak igrao pola godine u Srbiji gdje je nosio dres Jagodine. Krajem prošle godine je uspio nakon dvije godine da nađe novi klub i potpisao je za švedski Osterlen, ali se tu zadržao svega dva mjeseca.

Freddy Adu je svojevremeno bio na probi i u Manchester Unitedu dok je ovaj klub vodio Sir Alex Ferguson, ali se nije uspio izboriti za ugovor na Old Traffordu.

Ovaj 32-godišnjak je odradio nekoliko treninga s Unitedom kada je imao samo 16 godina i tada je važio za najveću nadu u svijetu fudbala.

"Tada je to bio poseban trenutak u mojoj karijeri. Imao sam samo 16 godina kada sam otišao na probu u Manchester United. Bio sam tamo skoro mjesec dana i upoznao sam mnoge igrače tog kluba", počeo je Adu i nastavio.

"Manchester United je tada bio na vrhuncu i jedan od najboljih klubova na svijetu. Cristiano Ronaldo je bio tamo i na putu da postane najbolji igrač na svijetu. Tu su bili još Rooney, Schooles, Giggs... Bilo je zaista nevjerovatno".

Adu je otkrio da je pričao s Ronaldom tokom svoje probe u engleskom klubu, te je otkrio kakav savjet mu je tada dao Portugalac.

"Svi govore kako je Ronaldo arogantan, ovakav ili onakav, ali reći ću vam šta sam ja tada doživio. On je bio jedini od svih tih zvijezda u Unitedu koji mi je prišao i razgovarao sa mnom. Ponudio mi je čak da idemo na večeru. On je nevjerovatna osoba i imam ogromno poštovanje prema njemu".

"Tada je za mene postao najdraži igrač jer sam svjedočio da je zaista sjajna osoba. Pričali smo nekoliko puta jer nismo imali previše prilike za to s obzirom da sam većinom trenirao s rezervama, ali mi je uspio dati nekoliko savjeta. Odradio sam nekoliko treninga s prvim timom i to je bilo zaista nezaboravno".

"Sjećam se i da smo igrali protiv prve ekipe i da sam bio jako dobar. Bilo mi je zaista odlično tamo. Ipak, tada sam bio veoma mlad i imao sam ugovor s DC Unitedom, a MLS nije htio da me pusti tako lako".

Adu je priznao da mu je ogroman pritisak napravilo to što su mnogi za njega govorili da je novi Pele.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Bio sam dijete tada i od mene se mnogo očekivalo. Govorili su da sam novi Pele i to mi je stvaralo ogroman pritisak. Nisam mogao da se nosim s tim stvarima i na kraju je sve otišlo u drugom smjeru", zaključio je Adu.

Tridesedvogodišnji Amerikanac je ponikao u DC Unitedu, igrao je još za Real Salt Lake, Benficu, Monaco, Belenenses, Aris, Rizespor, Philadelphiju, Bahiju, Jagodinu, KuPS, Tampa Bay, Las Vegas Lights...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.