Foto - EPA

Predsjednik katalonskog velikana

Laporta najavio pojačanja: "Usprkos svim nevoljama, osnažit ćemo ekipu"

Midhat Šljivak

Predsjednik Barcelone Joan Laporta najavio je pojačanja u klubu u januarskom prelaznom roku.

Katalonski velikan ispao je iz Lige prvaka, daleko je od vrha u La Ligi, a ni dolazak Xavija Hernandeza na klupu nije donio nikakav napredak.

Barceloni je očigledno neophodna 'svježa krv', a Laporta je najavio da će pojačanja stići već u januaru.

"Usprkos svim nevoljama pojačat ćemo ekipu u januaru. Sad više nego ikad moramo gledati u istom smjeru i raditi ono što je najbolje za Barcelonu", rekao je Laporta i dodao je:

"Tražimo načine da osnažimo ekipu. Radimo naporno na tome i uspjet ćemo".

U posljednje vrijeme s Barcelonom se povezuje napadač River Platea Julian Alvarez.

Također, među onima koje Katalonci žele je Dani Olmo, brazilski napadač iz Basela Arthur, a vidjet ćemo hoće li se u narednom periodu pojaviti još neko ime.

Automatski je otpisao trojicu: Xavi je prvo 30 sekundi šutio, a onda je krenula žestoka paljba

Tragedija. Možda i najbolja riječ za opisati Barcelonin stav i igre u Ligi prvaka ove sezone.

Barcelona je u 6. kolu grupne faze namjeravala napraviti malo čudo u Minhenu i pobijediti Bayern, ali igrači katalonskog tima su djelovali poput amatera, poraženi su s 3:0 i gledat ćemo ih na proljeće u Evropskoj ligi. Da, zvuči čudno, prečudno, ali ništa više od toga nije ni zasluženo.

Poraz od Bayerna i historijski neuspjeh zbog izostanka plasmana u nokaut fazu Lige prvaka donijet će mnoge posljedice, te se već sada najavljuju ogromne promjene u klubu, a počet će se od januara.

Novinar Toni Juanmarti je kazao kako je novi trener Xavi Hernandez bio blago rečeno bijesan nakon utakmice protiv Bayerna na Allianz Areni.

U svlačionici je, prema njegovim riječima, vladala teška atmosfera i prava agonija. U prvih 30 sekundi Xavi nije ništa govorio, samo je šutio, a onda je krenuo sa paljbom. Napadao je pojedine igrače govorivši im: "Vi ne zaslužujete da igrate za Barcu, vi ne znate šta to znači".

A Gerard Romero, poznati španski novinar, najavio je na svom Twitchu da bi Marc Andre Ter-Stegen, Frenkie De Jong i Sergino Dest mogli napustiti klub na zimu.
Njemački golman godinama je bio oslonac Barce, ali od njihovog proljetnog poraza od Bayerna rezultatom 2:8 u prošloj sezoni, nije se mogao vratiti na pravi put. Usput je podvrgnut i operaciji koljena, što je također moglo doprinijeti slabijoj formi.

De Jongova prisutnost na ovoj listi može biti malo iznenađenje, ali Nizozemac također igra ispod očekivanja i ne daje ekipi onoliko koliko je davao Ajaxu prošlih sezona.

"Koemanu je trebalo više vremena od Xavija koji je nakon samo pet sedmica shvatio koliko je loša situacija u Barceloni. U međuvremenu, Xavi je sudjelovao u stvaranju lažnih očekivanja. Ta očekivanja bila su vezana uz povijest Barce, ali zapravo je to bio samo arogantan bijeg od nevolja koje muče klub", navodi madridski list Marca koja piše i o "zastarjelom DNK kluba".

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Forma posljednjih sedmica bila je poziv na buđenje. No, poniženje je možda i veće, ali povijesni korak unatrag Barcelone, koja nije spremna natjecati se na najvišoj razini, treba iskoristiti za ostavljanje praznih obećanja. Neka se Barca barem jednom suoči sa stvarnošću, a ovo govori o Evropskoj ligi kao putu do sljedećeg izdanja Lige. Lažna obećanja više ne vrijede ništa", piše Jose Felix Diaz. Novinar Marce upozorava i na ligaško natjecanje koje je manje - više izgubljeno.

Nakon 15 kola, Barca je tek sedma u ligi i zaostaje šest bodova za Atleticom, koji je četvrti. Lider Primere je Real s 39 bodova nakon 16 utakmica. U sljedećem kolu Barcelona igra protiv Osasune. Ako izgube, klub iz Pamplone će na tablici prestići Xavijev klub.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.