Foto - EPA

Istraga započela

Salihamidžić i Bayern u ozbiljnom problemu: "Koristili su svoju moć kako bi kršili zakon"

Midhat Šljivak

Čelnici minhenskog Bayerna Oliver Kahn, Hasan Salihamidžić i Karl-Heinz Rummenigge našli su se pod istragom njemačkih vlasti zbog neregularnosti u poslovanju.

Prethodnih godina Bayern je zapošljavao mlade trenere i maksimalno je koristio njihove usluge, ali su 'zaboravili' da ih plate.

Umjesto minimalnih 47 sati većina trenera je radila 100 do 120 sati za platu od 450 eura, a kada bi se pobunili dobili bi odgovor da ima mnogo drugih trenera koji žele raditi.

Salihamidžić i ekipa se terete da su iskoristili svoju moć kako bi prekršili zakon o minimalnoj plati, da su izbjegavali plaćanje poreza i krivotvorili dokumente.

Trenere koji su podnijeli tužbu protiv Bayerna zastupa advokat Andreas Waldschmidt koji je govorio o zakonima koje su čelnici Bayerna prekršili.

"Srž tužbe je nelegalno iskorištavanje radnika, finansijski i nematerijalno. Tražili su dosta od radnika, a malo su vraćali", rekao je advokat za Sky Sports i dodao je:

"Njihovo ponašanje je bilo skandalozno. Ne radi se samo o jednom čovjeku već o velikom broju trenera. Doslovno su im govorili - Ako ti nećeš, imamo deset drugih koji hoće".

Istraga u ovom slučaju je već počela, a u ime Bayerna se oglasio direktor Oliver Kahn.

"Moram istaći da potpuno surađujemo s vlastima u ovoj istrazi. U našem je interesu da se ovo sve raščisti", rekao je Kahn.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Tokom januara bit će ispitani brojni svjedoci, nakon čega će tužilaštvo odlučiti hoće li biti podignute i eventualne optužnice.

Pored tri poznata imena među optuženima su još Jan-Christian Dreesen i Andreas Jung, zamjenik predsjednika te član uprave.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.