Finale Afričkog kupa nacija

S Anfielda pravo na kauč i praćenje dva saigrača na suprotnim stranama u velikom spektaklu

Eldar Ganibegović

Fudbalski događaj dana danas je svakako finale Afričkog kupa nacija u kojem se sastaju Senegal i Egipat.

Posebna će to utakmica biti i za navijače i igrače Liverpoola, s obzirom da će se na suprotnim stranama u ovom finalu naći dva igrača Redsa.

Senegalce će predvoditi Sadio Mane, dok će Mohamed Salah pokušati trofej ponijeti u Egipat.

Liverpool danas od 13 sati igra utakmicu 1/16 finala engleskog FA Cupa protiv Cardiffa i nema dileme da će nakon ove utakmice večeras svi pratiti dešavanja na Stade d'Olembeu.

Onaj koji jedva čeka kraj ove utakmice sigurno je Jurgen Klopp, kojem će se u ekipu napokon vratiti dva najbolja igrača.

Senegal je u grupnoj fazi završio prvi s pet bodova i sa samo jednim postignutim golom. Slavili su minimalno protiv Zimbabvea i odigrali bez golova protiv Gvineje i Malavija. 

U osmini finala su s 2:0 savladana Zelenortska Ostrva, a u četvrtfinalu primili su prvi gol, no s 3:1 izbacili Ekvatorsku Gvineju, a istim rezultatom je u polufinalu poražena i Burkina Faso.

Egipat je nešto teže stigao do finala. U grupi su poraženi od Nigerije, a savladali su Sudan i Gvineju Bisau i s druge pozicije prošlo dalje. 

Osmina finala zaključena je pobjedom nad Obalom Slonovače poslije penala (0:0), da bi u narednoj rundi nakon produžetaka s 2:1 izbacili Maroko Vahida Halilhodžića.

U polufinalu su bili bolji od domaćina Kameruna također poslije izvođenja jedanaesteraca, a koji je sinoć upravo nakon penala slavio protiv Burkine Faso i osvojio treće mjesto.

Utakmica između Senegala i Egipta na rasporedu je večeras od 20 sati.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.