Iza njih je teška decenija

Vraća se klub kojeg je obilježio legendarni bh. golman

Haris Zilić

Ljubitelji njemačkog fudbala sjećaju se simpatične ekipe u kojoj je veliki trag ostavio legendarni bh. golman Tomislav Piplica, naravno riječ je o Energie Cottbusu.

Enerige je u posljednjoj deceniji imao velikih padova, a čini se da je stigao period lagane stablizacije,.

Trenutno su u vrhu Regional lige Nordost i do kraja sezone će se sa BFC Dynamom i Lokomotivom Leipzig boriti za plasman u popularnu "Drajtu", odnosno treći rang njemačkog fudbala.

Za mnoge najveća ikona kluba je Tomislav Piplica koji je na golu Energia stajao od 1998. do 2009. godine i skupio 248 nastupa, a u sjećanju će ostati i legendarni autogol.

Ekipa igra utakmice na uređenom Freundschaft stadionu kapaciteta 22.000 gledalaca i nakon rekonstrukcije ima izuzetan izgled, kojem bi pozavidjeli i klubovi iz većih rangova takmičenja.

Cilj Cottbusa je da u narednih pet godina bude stabilan drugoligaš član Cvajte, a nakon toga da proba ponovo napadati plasman u Bundesligu, gdje su prije više od decenije bili skoro pa redovan učesnik.

Dva puta su bili prvaci Cvajte 2000. i 2006. godine, a najveći uspjeh kluba osnovanog 1966. godine je finale Kupa Njemačke 1997. godine.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Tim Energia koji se danas takmiči u Regionalligi ima vrijednost 2,4 miliona eura, a najskuplji fudbaler je ruski internacionalac Maximilan Pronichev. Ekipa ima još nekoliko internacionalaca iz Kazahstana, Grčke, Italije, SAD-a, a ostatak tima čine većinom mladi domaći fudbaleri iz Njemačke.

Ono najvažnije za tim trenutno je podatak da su osigurali finasijsku stabilnost i vidjet ćemo šta budućnost nosi za Energie Cotbus u rezultatskom smislu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.