Detalj sa navedenog meča odigranog u Zenici

Zbog incidenta na susretu sa Bosnom iz Visokog

NK Čelik potvrđena žestoka kazna, iz kluba poručili: Moć odlučivanja je u rukama pojedinaca

Samir Mlaćo
NK Čelik žestoko je kažnjen zbog propusta u meču sa NK Bosna Visoko, u prvom dijelu sezone.

NK Čelik kažnjen je zbog propusta u meču sa NK Bosna Visoko, u prvom dijelu sezone.

Zeničani su izgubili taj meč za zelenum stolom, a razlog su neodgovorni navijači koji su utrčali u teren kako bi se obračunali sa službenim licima.

Apelaciona komisija NS FBiH usvojila je žalbu Čelika, a zatim je disciplinski sudija Aldin Avdić u ponovljenom postupku izrekao sljedeću kaznu.

  1. Zbog prekršaja iz člana 56. (slaba organizacija) i 59. Disciplinskog pravilnika (neredi na stadionu), a u vezi sa članom 22.01. propozicija takmičenja II. lige Federacije BiH za takmičarsku sezonu 2021./2022. na utakmici 14. kola II. lige FBiH grupa Centar: NK Čelik i NK Bosna odigrane dana 14.11.2021. godine kažnjava se novčanom kaznom od 2.000,00 KM;
  2. NK Čelik, u skladu sa članom 59 (3) disciplinskog pravilnika N/FSBiH kažnjava se zabranom igranja pred gledaocima tri domaće prvenstvene utakmice;
  3. NK Čelik, u skladu sa članom 59 (2) disciplinskog pravilnika N/FSBiH oduzimaju se tri boda u takmičarskoj sezoni 2021/2022 II lige FBiH grupa Centar.

Tim povodom oglasili su se sa Bilinog Polja i bili veoma razočarani. Žalba im nije mogla.

“Iz navedene odluke, vidljivo je da je disciplinski sudija zadržao šablonski način kažnjavanja klubova, te da uopšte nije uzeo u obzir dokaze koje je NK Čelik iznio u žalbenom postupku koji jasno pobijaju navode koje je sudija naveo u obrazloženju odluke.

NK Čelik je kao organizator ove utakmice poduzeo i više nego što je predviđeno propozicijama takmičenja (angažovan je dodatni broj pripadnika zaštitarske agencije, redara, te policijaca), te u tom smislu poduzeo potrebne radnje kako bi utakmica prošla u najboljem redu. Očigledno je da je disciplinski sudija odluku o kažnjavanju donio na osnovu delegatskog izvještaja u kojem su sudije za sramotno suđenje dobile prolaznu ocjenu, a i sam izvještaj je sadržao niz netačnih i neistinitih informacija koji ne odgovaraju činjeničnom stanju.

Poučen iskustvom, NK Čelik se neće izlagati novim troškovima potrebnim za pokretanje novog žalbenog postupka jer u klubu očekujemo da isti neće polučiti željeni rezultat i ublažiti kaznu.

Iz ovog slučaja je vidljivo da se organi saveza bave isključivo posljedicama, a ne i samim uzrocima koji su doveli do incidenta na utakmici kojeg ne opravdavamo, međutim u klubu smatramo da se situacija u bosanskohercegovačkom fudbalu neće popraviti sve dok je moć odlučivanja o sportskim rezultatima u rukama pojedinaca, a ne samih igrača na terenu.

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Centar:

Nadamo se da će ovaj primjer svima poslužiti kao škola iz koje ćemo svi zajedno izaći pametniji, te da ćemo naučiti na vlastitim greškama.

Ne damo Čelik!“, stoji u saopštenju na zvaničnoj stranici kluba.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.