SP u snookeru

Ljubitelji snookera su to zaslužili: O'Sullivan ili Trump? Ko će do naslova svjetskog prvaka?

Adnan Beganović

U finalu Svjetskog prvenstva u snookeru igrat će dvije najveće zvijezde ovog sporta, Ronnie O'Sullivan i Judd Trump.

Svjetsko prvenstvo u snookeru stiglo je do svoje završnice. Ostao je još finalni meč u kojem će se sastati trenutno dvije najveće snooker zvijezde, Ronnie O'Sullivan i Judd Trump.

Ronnie "raketa" je u polufinalu bio bolji od svog vječitog rivala Johna Higginsa. Slavio je Ronnie, rekli bismo, lakše od očekivanog, sa ubjedljivih 17:11 po frameovima, a meč nije dobro počeo po njega.

Higgins je mnogo bolje otvorio meč i poveo je 3:0. Ipak, O'Sullivan nije gubio glavu i do kraja prve sesije je uspio izjednačiti na 4:4, da bi u drugoj napravio odlučujuću prednost i na novi odmor je otišao sa vodstvom 10:6. Do samog kraja treće sesije igralo se frame za frame da bi posljednja tri framea od ukupno osam Ronnie riješio u svoju korist za povećanje prednosti na 15:9, tako da je pitanje pobjednika bilo odlučeno. U posljednjoj je Ronnie rutinski posao priveo kraju za ubjedljivu pobjedu 17:11.

Drugi polufinalni okršaj, onaj između Judda Trumpa i Marka Williamsa donio je mnogo više uzbuđenja, a pobjednik je odlučen tek u posljednjem 33. frameu. A, početak meča nije nagovještavao dramu u samom finišu.

Naime, u prvoj sesiji je briljirao Trump, dok Willaims nije ličio na igrača koji u svojim vitrinama ima tri pehara namijenjena svjetskom prvaku. Trump je dobio prvu sesiju rezultatom 7:1. U drugoj je držao stečenu prednost, odnosno ista je završena rezultatom 4:4 pa se činilo da će meč rutinski privesti kraju.

Ipak, u trećoj se probudio Williams i uspio ju je dobiti rezultatom 6:2, tako da se u čposljednju ušlo sa vodstvom Trumpa 13:11. Dobio je prvi frame Trump u četvrtoj sesiji za 14:11 i samo tri framea su ga dijelila od pobjede. No, Williams serijom 3:0 stiže na 14:14 i tada je bilo jasno da će gledaoci u Crucible Theatru gledati rijetko viđenu dramu u samoj završnici. Do prve meč lopte stigao je Williams (16:15), i iako je Trump u tim momentima djelovao "izgubljeno", uspio je skupiti snagu za veliki preokret i pobjedu 17:16.

Finalni meč igra se dva dana u četiri sesije i maksimalno 35 frameova.

SP u snookeru, polufinale:
Trump - Williams 17:16
O'Sullivan - Higgins 17:11.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.