To što su okršaji Đokovića i Nadala u tenisu, O'Sullivana i Higginsa su u snookeru

Ljubitelji snookera su došli na svoje

To što su okršaji Đokovića i Nadala u tenisu, O'Sullivana i Higginsa su u snookeru

A. Beganović

Snooker klasik biće odigran u polufinalu Svjetskog prvenstva. S jedne strane stola Ronnie O'Sullivan, a s druge John Higgins i to 77. put. Ljubiteljima ovog sporta, koji je sve popularniji i u našoj zemlji sasvim sigurno se ispunila želja nakon što su vidjeli žrijeb za Svjetsko prvenstvo.

To što su okršaji Rafalea Nadala i Novaka Đokovića, ili Rogera Federara i Rafaela Nadala u tenisu, u snookeru su okršaji Ronnieja O'Sullivana i Johna Higginsa.

Dvojica ponajboljih igrača svih vremena u karijeri su vodili velike okršaja, a između ostalog, zahvaljujući njihovim okršajima, snooker je izašao iz "ilegale" i postao je sport koji ima sve više obožavalaca širom svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini.

Higgins i O'Sullivan su rođeni 1975. godine, a 1992. godine su obojica zakoračili u profesionalne vode što znači da su na Touru čak 30 godina, a i dalje su među najboljim. I ovi podaci dovoljno govore o njihovoj veličini.

Međusobno su se sastali nevjerovatnih 76 puta, a nešto supješniji je Ronnie "raketa" koji je slavio 37 puta, Higgins ima tri pobjede manje, dok je jedan meč i to daleke 2001. u okviru Premier League završen bez pobjednika (4:4).

Prvi meč O'Sullivan su odigrali dvije godine nakon što su postali profesionalci 1994. godine. Na Dubai Classicu u osmini finala Ronnie je slavio rezultatom 5:1. Iste godine susreli su se u četvrtfinalu Grand Prixa gdje je Higgins bio ubjedljiv. Slavio je 5:0, a zanimljivo je da u prva dva okršaja nijedan nije napravio trocifreni break.

Oglasi

Na Svjetskom prvenstvu susreli su se pet puta, a Higgins je nešto uspješniji, odnosno pobijedio je tri puta, a O'Sullivan dva. Prvi meč na Svjetskom prvenstvu odigrali su daleke 1996. godine u četvrtfinalu. Slavio je Ronnie i to rezultatom 13:12 s tim da je Higgins imao prednost 12:10.

Dvije godine kasnije Higgins je uzvratio. U polufinalu Svjetskog prvesntva savladao je O'Sullivana rezultatom 17:9, a te godine je stigao i do svoje prve od četiri titule svjetskog prvaka savladavši u finalu još jednog velikana ove igre Kena Dohertyja.

O'Sullivan je do osvete morao čekati tri godine, a za njega je ona u tom trenutku bila najslađa. Naime, u jedinom finalu u kojem su se sastali na Svjetskom prvenstvu, Ronnie je slavio 18:14. Bila je to njegova prva od ukupno šest titlula svjetskog prvaka.


Šest godina kasnije, odnosno 2007. novi okršaj Higginsa i O'Sullivana u Crucible Theatru. U četvrtfinalu su odmjerili snagu, a slavio je John rezultatom 13:9. Zanimljivo, kao i 1998. kada je savladao Ronnieja stigao je do titule prvaka. U finalu je bio bolji od Marka Selbyja rezultatom 18:13.

Dvije godine kasnije isti scenarij. U četvrtfinalu okršaj dvojice velikana snookera. Pobjeda Higginsa rezultatom 13:10 i na kraju nova titula svjetskog prvaka. Od ukupno četiri, tri je osvojio savladavši Ronnieja na putu do trofeja.

U finalu je Higgins 2011. savladao Judda Trumpa rezultatom 18:15. Bila je to posljednja titula prvaka svijeta za Higginsa, dok je O'Sullivan posljednju osvojio prije dvije godine.

Posljednji meč odigrali su početkom godine (Championship League), a slavio je Higgins rezultatom 3:0. John je slavio i u prethodna tri odigrana 2021. godine, a posljednju pobjedu Ronnie je također upisao 2021. godine u četvrtfinalu Tour Champioshipa. Slavio je 10:8.

U 2021. su odigrali još dva meča iz koji je kao pobjednik izašao Higgins. Na Mastersu je u četvrtfinalu slavio 6:3, dok je u finalu Players Championshipa slavio 10:3. Dakle, u posljednje dvije godine odigrali su sedam mečeva, a Higgins je slavio u šest, dok je Ronnie ostvario samo jednu pobjedu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi