Spektakl se bliži kraju: Parovi polufinala za snooker sladokusce

SP u snookeru

Spektakl se bliži kraju: Parovi polufinala za snooker sladokusce

A. Beganović

U polufinalu Svjetskog prvenstva u snookeru igrat će Ronnie O'Sullivan protiv Johna Higginsa i Judd Trump protiv Marka Williamsa.

Svjetsko prvenstvo u snookeru koje se igra u Sheffieldu u legendarnom Crucible Thetaru bliži se kraju, a u polufinalu nas očekuju dva istinska snooker spektakla.

Četvrtfinalni mečevi donijeli su dobar snooker, a velikih uzbuđenja nedostajalo je samo u meču O'Sullivan - Maguire. Naime, šesterostruki svjetski prvak i po mnogima najbolji igrač svih vremena, Ronnie "raketa" O'Sullivan od samog početka je konce igre držao u svojim rukama. Nakon prve sesije imao je prednost 6:2, a nakon druge je vodio 11:5. Sa dva sjajna framea od kojih je jedan bio sa trocifrenim breakom od 126 poena je meč priveo kraju u trećoj sesiji (13:5).

Za razliku od gore pomenutog meča onaj između Johna Higginsa i Jacka Lisowskog donio je mnogo uzbuđenja, a pitanje pobjednika odlučeno je tek u posljednjem 25. fameu. Higgins je bolje ušao u meč, prvu sesiju je riješio u svoju korist rezultatom 5:3, a kako je druga odlučena bez pobjednika (4:4) u posljednju je ušao sa prednošću od dva framea (9:7). Sve do 11:9 je držao tu prednost, no onda Lisowski ubacuje u brzinu više i dobija tri framea za preokret i vodstvo 12:11. Imao je dvije meć lopte, no iskusni Higgins je prvo uspio izjednačiti, a kada je Lisowski u odlučujućem frameu propustio dobru priliku da meč riješi u svoju korist, uspio ga je kazniti za pobjedu 13:12.

Mnogo uzbuđenja viđeno je i u duelu Yan Bingtaoa i Marka Williamsa, koji je nakon uvodnih osam frameova imao prednost (6:2). Ipak Bingtao je u drugoj sesiji zaigrao mnogo bolje i uspio je stvari vratiti na početak do odlučujuće treće sesije (8:8). Sjajno je otvorio i posljednju dionicu meča, poveo je 10:8, pa i 11:10, no u samoj završnici iskusniji Williams se bolje snašao. Trostruki svjetski prvak osvojio je tri framea za trijumf 13:11.

Dobar meč odigrali su i Judd Trump i Stuart Bingham. Uzbudljivo je bilo u prve dvije sesije, a nakon prve Trump je imao prednost (5:3). No, Bingham osvaja pet uzastopnih frameova u drugoj za preokret i vodstvo 8:5 i tada se činilo da je Trump na koljenima. Ipak, uspio se vratiti iz "mrtvih" i do pauze je izjednačio na 8:8, da bi u posljednoj osvojio pet frameova, što znači ukupno osam uzastopno, za trijumf 13:8.

Svjetsko prvenstvo u snookeru, četvrtfinale:
O'Sullivan - Maguire 13:5
Higgins - Lisowski 13:12
Trump - Bingham 13:8
Williams - Bingtao 13:11

Polufinale:
O'Sullivan - Higgins
Trump - Williams

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije