Direktni transferi u najbolje lige Evrope

Prije Šabanovića još je samo sedam igrača iz Premijer lige otišlo u Lige petice, znate li ih sve?

Eldar Ganibegović

Prije nekoliko dana ozvaničen je transfer Halida Šabanovića iz FK Sarajevo u francuski Angers.

Ovaj 22-godišnjak tako je postao tek osmi fudbaler koji je iz Premijer lige Bosne i Hercegovine napravio direktan transfer u neku od najboljih pet evropskih liga.

Prije njega, to je napravio Dženit Hajdarević koji je zimus prešao iz Veleža također u Angers, no trenutno je u B timu. Ovaj ofanzivac ponikao je u Slobodi, a usavršio se u Akademiji FK Sarajevo prije prelaska u Velež februara 2021. godine.

U januaru 2018. godine Marijan Ćavar je dres Zrinjskog zamijenio onim Eintrachta iz Frankfurta, no nije uspio u Njemačkoj.

Već na ljeto ga Eintracht šalje na posudbu u Osijek, a u januaru 2021. godine potpisuje za Greuther Furth odakle se u ljeto iste godine vraća u BiH gdje potpisuje za Široki Brijeg.

Do Ćavara deset godina niko iz BiH nije otišao u Lige petice, a prije njega je to pošlo za rukom Saidu Husejinoviću u ljeto 2008. godine kada iz Slobode odlazi u Werder.

U Njemačkoj je bio na posudbi u Kaiserslauternu, nastupio na ukupno 10 utakmica u Bundesligi uz jednu asistenciju, de bi u ljeto 2011. godine ostao bez ugovora. U martu 2012. potpisuje za Sarajevo.

Kasnije je još bio član Dinama, Lokomotive, ponovo Sarajeva, Slobode, Tuzla Cityja, a od februara 2020. opet je član Slobode.

Ljeto 2006. godine Petru Jeliću donijelo je transfer iz Modriče u Nuremberg, ali sve je to bilo kratkog vijeka. Bio je na posudbi u Carl Zeiss Jeni i već idućeg ljeta odlazi u OFK Beograd, a igrao je još za Volgu, Dinamo Tbilisi, Hajduk 1912, Novi Pazar, Sunray Cave i Rad.

Mirko Hrgović karijeru je počeo u Junaku iz Sinja, igrao za HBDNK Mosor, Posušje, Hajduk, Gamba Osaku te Široki Brijeg iz kojeg 2003. odlazi u Wolfsburg.

Nakon dvije i po godine odlazi u Hajduk, igrao je još za JEF United, Dinamo, pola godine ponovo proveo u Njemačkoj u Greuther Furthu, vratio se u Široki, i do kraja karijere još nosio dresove Kavale, Splita i Zadra da bi se vratio u Junak i završio karijeru.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Istog je ljeta Džemal Berberović, dijete Sarajeva, napravio transfer u Bayer Leverkusen. U Njemačkoj je bio na posudbi u Osnabrucku, a 2005. prelazi u Litex. Igrao je još za Kuban, Denizlispor, Duisburg i Sarajevo u kojem je okončao karijeru 2016. godine.

I prvi kojem je pošlo za rukom da iz Premijer lige ode u Lige petice je Mirza Mešić. Dijete Slobode 1999. godine odlazi z Nantes gdje je bio godinu dana prije transfera u Besancon. Igrao je nakon toga za Hajduk, Sarajevo, Posušje, Slobodu, Rudar Velenje, Lokomotivu iz Sofije, Slobodu ponovo, Vinogradar, da bi 2014. završio karijeru u Radničkom iz Lukavca.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.