Naredni protivnik u Evropi

Zrinjskom se nazire put od tri i po hiljade kilometara

Eldar Ganibegović

Pretkola evropskih takmičenja u punom su jeku, a što se bh. klubova tiče, ostalo nam je samo da pratimo Konferencijsku ligu.

Borac je uspio da ispadne u prvom pretkolu od poluamatera s Farskih Otoka, Tuzla City je prošao Tre Penne iz San Marina s ukupno 8:0, dok Velež danas starta svoj evropski put od drugog pretkola ovog takmičenja.

U drugo pretkolo uključio se i prvak Bosne i Hercegovine, Zrinjski, nakon ispadanja od Sheriffa u prvom pretkolu Lige prvaka.

Plemići su u utorak slavili u Albaniji protiv Tirane s 0:1 i napravili veliki korak ka trećem pretkolu, a tamo će ih, u slučaju prolaska, čekati bolji iz dvomeča kazahstanskog Tobola i gibraltarskog Lincolna.

Upravo je na Centralnom stadionu u Konstanyju završen prvi meč ove dvije ekipe, a slavio je Tobol rezultatom 2:0. 

Do prednosti kazahstanski tim dolazi u 65. minuti kada se nakon jedne gužve najbolje snalazi Aibar Zhaksylykov ispred gola gostiju i postiže gol.

Drugi gol pao je u prvoj minuti sudijske nadoknade, a strijelac je bio Serges Deble, napadač iz Obale Slonovače koji je svojevremeno igrao i za Nantes. 

Podsjetimo, revanši se igraju narednog četvrtka. Ukoliko bi Zrinjski i Tobol prošli dalje, Plemiće bi tako čekao put od tri i po hiljade kilometara, koliko iznosi zračna udaljenost između Mostara i Konstanayja. 

Večeras ćemo pratiti na Grbavici prvi duel Veleža protiv malteškog Hamruna, dok će Tuzla City odigrati duel u Holandiji protiv AZ Alkmaara.

Oba ova susreta počinju od 20:30. 

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Prva utakmica drugog pretkola Konferencijske lige:

Tobol - Lincoln Red Imps 2:0 (Zhaksylykov 65', Deble 90+1')

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.