Posljednja pridošlica je Joseph Amoah

Svi Željini Afrikanci: Jedan završio tragično, onog najboljeg i internet ''zaboravio''

Admin Čaušević

Željezničar je ozvaničio dovođenje jednog od najvećih pojačanja u ovom prijelaznom roku.

Na Grbavicu je stigao Joseph Amoah koji je prošle sezone sjajnim igrama u dresu Rudar Prijedora na sebe privukao ogromnu pažnju.

Amoaha su željeli razni premijerligaški klubovi, ali se ovaj fudbaler vratio u Ganu. Uslijedio je poziv iz Željezničara pa je 20-godišnjak pristao na dolazak u Dolinu ćupova.

Do sada je na Grbavici igralo niz fudbalera koji dolaze iz Afrike. Neki su navijačima višestrukog prvaka BiH ostali u lijepom sjećanju, dok su neki odavno u zaboravu.

Primjera radi samo će se rijeki sjetiti Kelfala Marah, igrača iz Siera Leonea koji je početkom ovog vijeka za kratko igrao za Željezinčar. Još bio u visočkoj Bosni. U penziji je već neko vrijeme.

Odličan dojam, možda i najbolji, ostavio je Patrick Gerhardt Nyema na kojeg je i internet ''zaboravio'' pošto je teško pronaći bilo kakve informacije o bivšem reprezenativcu Liberije.

Prema nekim izvorima ovaj 37-godišnjak je već neko vrijeme u penziji, dok postoje informacije da nastupa za amaterski klub u Australiji, Nunawading City.

U Dolini ćupova je osvojio Premijer ligu i Kup BiH te je najtrofejniji afrički igrač koji je nastupao za Željezničar.

Na Grbavici su bila i dvojica Nigerijaca. Muhamed Musa je trenutno u Sarajevu, dok je Adeshina Fatai koji je nedavno potpisao za GOŠK.

U plavom dresu su nastupala i trojica Senegalaca. Napadač Boubaca Dialiba je svojevremeno impresionirao sve na Grbavici poslije čega je napravio solidnu karijeru u Turskoj.

Iz Senegala je na Grbavicu stigao i Younaous Diatta. Prije sedam godina za Željezničar je nastupao i bivši napadač Sarajeva i Zvijezde Gradačaca, Secouba Diatta.

Jedan od bivših Afrikanaca u plavom dresu je Zablon Amanaka koji je nažalost prošle godine preminuo u svom stanu nakon što je posljednje godine svog života proveo u siromaštvu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Amanaka je preminuo u 45 godini, a za Plave je nastupao u sezonama 2004/2005 te 2005/2006. Bilo je to vrijeme kada timu s Grbavice i nisu baš cvjetale ruže.

Stameni defanzivac je igrajući za Željezničar imao i status reprezentava Kenije, a otišao je nakon skoro 20 odigranih utakmica.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.