Čovjek je jednostavno čudo

Nepobjedivo čudovište i trening mašina: Niko na svijetu ne može ono što radi Oleksandr Usyk

M. Šljivak

Ukrajinac Oleksandr Usyk (35) ponovo je pobijedio Anthonyja Joshuu i ostao je šampion svijeta teške kategorije.

Fenomenalni bokser otplesao je 12 rundi protiv Britanca koji ponovo nije imao rješenje za šampiona i četiri pojasa ostaju u rukama Usyka koji je od jučer i šampion Ring magazina.

Usyk je istinska fizička zvijer. Ne puca od mišića, nije isklesan kao neki drugi sportisti, ali je vjerovatno spremniji od svih njih i za njega 12 rundi u ringu ne predstavljaju nikakav problem.

Ukrajinac je pravo čudovište kada je trening u pitanju. Njegov nekadašnji protivnik Derek Chisora, koji je bio u ekipi Anthonyja Joshue, otkrio je kako Usyk pliva pet sati bez prestanka i da je to samo dio napornih treninga.

Ni on nije mogao da vjeruje kakva mašina je ovaj čovjek. Ispričao je šta se dogodilo.

"Izlazio sam iz kupatila u hotelu, a vlasnik mi je rekao da sačekam jer ima iznenađenje za mene. Sjeo sam i odjednom čujem 'Derek, Deeeerrrrek'. Počeli smo pričati i rekao sam mu da izgleda umorno. Zatim mi je rekao da je upravo završio trening plivanja koji je trajao šest sati".

Nije Del Boy vjerovao u riječi šampiona sve dok nije vidio snimak.

"Rekao sam mu da laže i da ne postoji čovjek koji može plivati pet sati. Njegov trener mi je rekao da je to zaista istina i zatim mi je pokazao snimak iz tog ogromnog olimpijskog bazena. Jednostavno je išao gore - dole punih pet sati", priča Chisora.

Usyk je radio s poznatim trenerom Anatolijem Lomachenkom, ocem slavnog boksera Vasyla. On je imao treninge plivanja na otvorenom, kao i vježbe pod vodom za sve borce koji su radili s njim.

Trener Egis Klimas otkrio je još neke metode koje Usyk koristi, a koje niko drugi ne bi mogao izdržati.

"Ponosan sam što radim s njim. Mogu vam reći da u životu nisam vidio da neko vozi bicikl 100 kilometara na temperaturi od 45 stepeni. Nikad nisam vidio nikog da pliva pet sati dan prije press konferencije".

"Također, nikad nikog nisam vidio da zadrži dah ispod vode četiri minute i 40 sekunde. Kada ga pitam koji ti je vrag, šta to radiš, on mi kaže da zna da ima trenera iza sebe koji neće dopustiti da se uguši".

Oleksandr Usyk je bez problema dobio svih 20 borbi u profesionalnoj karijeri. Nekadašnji je olimpijski šampion i vladar cruiser kategorije i očigledno je mašina kakva se ne viđa često.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.