Duel koji se iščekuje

Osim ili Dudić?

A. Čaušević

Trenerski okršaj Amara Osima i Feđe Dudića sa dosta nestrpljenja očekuju mnogi ljubitelji bh. fudbala, posebno se to odnosi na pristalice Veleža i Sarajeva. 

Derbi Bosne i Hercegovine će biti odigran kako je i planirano. Od 16 sati na stadionu Perica Pavlović u Gabeli snage će odmjeriti Velež i Sarajevo. Zbog određene stomačne viroze u mostarskom taboru nagađalo se da bi meč mogao biti odgođen, ali to nije slučaj.

Oba tima u duel ulaze sa jasnom namjerom. Cilj je pobjeda. Velež se pokazao kao odličan rival u mečevima protiv timova sa vrha tabele, a Sarajevo igra dosta slabije rezultate od očekivanih ali uvijek može bljesnuti pa je nezahvalno prognozirati ko je favorit.

Interesantno da niti jedan klub nije organizovao press-konferenciju pred ovaj duel, dok su Osim i Dudić za izjave klupskim televizijama poslali svoje pomoćnike što dovoljno govori koliko su željeli biti oprezni u izjavama.

Osim ima veliki historijat igranja utakmica protiv Sarajeva, a današnji duel će mu biti prvi protiv Bordo tima, a da ne sjedi na klupi Željezničara.

S druge strane, bit će zanimljivo za vidjeti kako će i Dudić biti dočekan od strane navijača Veleža pošto je sa dosta uspjeha vodio ovaj tim te je otišao sa osvojenim Kupom BiH.

Dvojica odličnih stratega su se sastajali i ranije te su imali uspjehe u međusobnim duelima. Bilo je to dok je Osim vodio Željezničar, a Dudić Velež.

Pamti se pobjeda Rođenih sa stadiona Grbavica iz decembra 2019. godine rezultatom 0:2 kada je Dudić nadmudrio svog starijeg kolegu. Taj poraz je Željezeničar koštao titule jesenjeg prvaka u sezoni 2019/2020, a u konačnici možda i šampionskog pehara jer je sezona poslije prekinuta zbog pandemije koronavirusa. 

Osim se revanširao nekoliko mjeseci kasnije kada je Željezničar također na Grbavici "riješio" Dudićev Velež za sa tri gola u razmaku od 15 minuta. Završeno je sa 3:0. Bilo je to na startu sezone 2020/21.

U današnji duelu Rođeni ulaze desetkovani, nešto na što su i navikli s obzirom na brojne povrede, dok se Sarajevu vraćaju Avramovski i Suljić. Hendikep je neigranje kartoniranih Džafića i Đokanovića.

Navijači Veleža su proteklih dana napravili pravu malu mobilizaciju u gradu na Neretvi pa se očekuje da centralna tribina stadiona u Gabeli bude dobro ispunjena. Susret će suditi najbolji bh. arbitar, Irfan Peljto.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.