Jasno je i pticama na grani

Prolongirana sjednica IO NFSBiH, šanse da se utakmica s Rusijom otkaže su minimalne

Edmir Škorić

Sutrašnja 17. tematska sjednica Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine prolongirana je za 31.10.2022. Isti dan će biti održana i redovna 18. sjednica IO NS/FS BiH.

Komitet za hitnost prihvatio je ponudu iz Rusije na sjednici održanoj početkom prošlog mjeseca. Susret će tako po svemu sudeći biti odigran u Saint Petersburgu 19.11. ove godine, a prijedlog za odigravanje ovog meča na adresu Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine stigao je od Nogometnog saveza Rusije krajem prošlog mjeseca.

Poznato je kako je Nogometni savez Rusije suspendovan i da su klubovi iz ove zemlje pod UEFA sankcijama zbog rata koji je Rusija izazvala napadima na Ukrajinu, pa se postavlja pitanje kako će na ovu odluku reagovati iz UEFA-e i može li NFSBiH snositi posljedice.

Naravno, ova odluka izazvala je ogromnu raspravu, mnogi bh. nogometaši odbijaju da igraju meč, a zdravi razumi širom svijeta osuđuju čelnike NFSBiH i njihovu odluku da prihvate ponudu Rusije.

Digla se velika galama zbog odluke, a kako bi je smirili iz Saveza su bacili fintu zvanu "tematska sjednica", koja je sada pomjerena za kraj oktobra.

No, ko imalo poznaje situaciju u krovnoj kući, svjestan je da odluka teško može biti promijenjena, jer da bi se promijenilo potrebno je da za istu glasa 11 od 15 članova Izvršnog odbora, s tim da bar po jedan mora biti predstavnik sve tri komponente.

A kako u Savezu već godinama hrvatska i srpska komponenta pušu u istu tikvu uz veliku pomoć "beskičmenjaka" iz bošnjačke komponente, šanse da se bilo šta promijeni, ako smo realni, ne postoje.

Dakle, po svemu sudeći "zabranjena" utakmica Rusije i BiH će biti odigrana u novembru, bez obzira na ogroman pritisak cijelog svijeta prema NFSBiH, koji je očito imao "važan motiv" da se unatoč svemu odluči svoje reprezentativce poslati u Rusiju kojoj je cijeli svijet skoro okrenuo leđa zbog nezapamćene agresije na Ukrajinu. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti