Danas je sportski ljepotan

Najstariji stadion na svijetu pretvoren je u pepeo, a onda je napravljen spektakularan fudbalski dom

Haris Zilić
Teme:

Mnogi stadioni nose određenu simboliku.

Možemo slobodno reći da najjaču simboliku nosi Lansdowne stadion u Dublinu koji je ujedno bio i najstariji stadion sagrađen 1872. godine.

Moderno vrijeme gazilo je sve, postavljalo nove standarde, tako da je i pomenuti stadion otišao u historiju 2007. godine.

Srušen je do temelja, jedan dio tribine je zapaljen, a na tom istom mjestu počela je gradnja modernog spektakularnog objekta.

Za tri godine izgrađen je Aviva stadion u Dublinu kapaciteta 50.000 sjedećih mjesta i smatra se za jedan od najboljih stadiona u Evropi.

Na njemu igraju fudbalska i ragbi reprezentacija Irske, a 2015. godine revanš duel baraža za odlazak na EURO igrala je i reprezentacija Bosne i Hercegovine, nažalost poraženi smo sa 2:0 što nas je koštalo plasman na EURO u Francusku.

Stadion Aviva bio je i domaćin finala Evropa lige između Porta i Brage 2011. godine, a sada su predali kandidaturu i za finale Evropa lige 2024. godine.

Stadion je sagrađen po najmodernijoj infrastrukturi, tu su i prateći sadržaji, a specifičan je po maloj tribini iza gola koja prima svega 4.000 gledatelja i zaštićena je posebnim staklom što daje još jedan izuzetan izgled ovom stadionu.

Centralna tribina je također posebna, sagrađena je od tri veće i jedne manje etaže, ukupno četiri dijela, a manja etaža nalazi se u trećem redu i tu su VIP pozicije, kao i mjesta za novinare.

U Dublinu imaju namjeru da u budućnosti predaju kandidaturu za domaćinstvo finala Lige prvaka, a sve više se govori i mogućoj organizaciji EURO-a u četiri države, a domaćini bi bili Škotska, Republika Irska, Vels, Sjeverna Irska. To je još na dugom štapu, a u cijeloj priči Aviva stadion bi bio jedan od kandidata i za finale tog EURO-a.

Na stadionu su se igrale i neke najznačajnije utakmice u klupskom fudbalu u Republici Irskoj, kao i ragbi spektakli, obzirom da je ragbi selekcija Irske jedna od najjačih na Starom kontinentu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.