FOTO: EPA

Povukli su konkretan potez

Italija će igrati na Mundijalu u Kataru?

Haris Zilić

Mnogi postavljaju pitanje da li će se desiti presedan u svjetu fudbala u narednih mjesec dana? Mundijal u Kataru počinje 20. nomvembra utakmicom Katar - Ekavador, a atmosfera je sve napetija zbog uplitanja politike u sport. Vijest koja posljednjih dana prevladava u svijetu sporta je moguća suspenzija fudbalskoj selekciji Irana sa Mundijala u Kataru.

U pitanju je politička brutalnost koja posljednjih dana vlada u Iranu.

"Brutalnost i ratobornost Irana prema sopstvenom narodu dostigla je vrhunac. Fudbal koji je trebao biti bezbijedno mjesto za sve, nije siguran za žene, pa čak i za muškarce", stoji u pismu koje je stiglo na adresu FIFA-e.

FIFA je nedavno prijetila Fudbalskom savezu Irana sankcijama zbog zabrane ženama da prisustvuju utakmicama, a sada su pod još većim pritiskom.

Počelo se već spominjati koje bi reprezentacije mogle zaigrati umejsto Irana. Tako je svoje mjesto tražila Ukrajina, a pravilnik FIFA-e kaže da bi mjesto suspendovane reprezentacije trebela zauzeti naredna selekcija iz kontinentalne zone. Prema ovom pravilu, ako Iran bude suspendovan, njegovo mjesto zauzima UAE, koji su poraženi u azijskom baražu od Australije.

Naravno, vodeće nfudbalske nacije vrše pritisak prema FIFA- a prva se oglasila Italija sa konkretnim prijedlogom.

Tamošnja "Repubblica" je objavila da je amabsador UN-a poslao pismo Gianniu Infantinu na dresu FIFA-e kako bi Italija nastupila na prvenstvu u Kataru umjesto Irana.

Italijani su u prvom krugu baraža poraženi od Sjeverne Makedonije, pa bi eventualni povratak Italije izazvao ogromne i žestoke reakcije u svijetu fudbala.

Dosta reprezentacije prije Italije ima pravo da zauzme mjesto jedne od reprezentacija, za sve postoji pravilnik, pa ćemo vidjeti šta će se dešavati u narednim danima.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

U Italiji su uvjereni da će FIFA popustiti i da će Azzuri naći mjesto umjesto Irana u grupi sa Engleskom, SAD-om i Velsom.

Mundijal u Kataru počinje 20. novembra, a čini se da je prije samog početka atmosfera itekako užarena.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.