Osjećale nelagodu

Fudbalerke Cityja zbog menstruacije tražile nove šorceve, klub im je odmah izašao u susret

Edmir Škorić

Fudbalerke Manchester Cityja zatražile su od klupskog rukovodstva da promijene boje šorceva.

Igračice engleskog velikana požalile su da se ne osjećaju ugodno u bijelim šorcevima tokom mjesečnice, a njihova žalba je odobrena, pa će nositi do kraja sezone bordo šorceve.

U posljednje vrijeme vrlo se često raspravlja o menstruaciji kod sportistkinja. O menstruaciji se posebno glasno govorilo tokom ovogodišnjeg Wimbledona. U skladu s dugom tradicijom londonskih terena, igrači se moraju takmičiti u bijeloj odjeći - to je kako bi se učinkovito prikrili tragovi znoja i naglasio prestiž i položaj sportista.

Tek boja uniformi teniserkama stvara nelagodu zbog menstruacije. Tokom turnira čak je došlo i do protesta aktera, a sada su se na temu menstruacije javile i igračice Manchester Cityja.

Raspon boja ženske ekipe Manchestera gotovo je identičan onoj muške ekipe. I igrači i igračice nose plavi dres i bijele kratke hlače tokom domaćih utakmica. Sada će se promijeniti boje garderobe za fudbalerke, na njihovu inicijativu.

Djevojke su kazale da često moraju da kontrolišu čistoću hlačica i da se ne mogu u potpunosti fokusirati na igru, zbog čega su tražile da se promijeni bijela boja u neku drugu, tamniju varijantu.

Inače, bordo šorc je dio druge, gostujuće garniture Cityjevih dresova, što kod muškaraca, što kod žena.

"PUMA i Manchester City ponosni su što blisko sarađuju s igračicama. Želimo ih podržati i stvoriti najbolje moguće okruženje u kojem će se osjećati ugodno i natjecati na najvišoj razini. Ženska ekipa nas je obavijestila da ne žele nositi bijele hlačice tijekom njihove menstruacije. Spremni smo napraviti promjene u proizvodima koje nudimo igračicama. Počevši od sezone 2023./24., nećemo isporučivati bijele hlačice za žensku ekipu", objavila je Puma.

Igračice Cityja su tako protiv Blackburna zaigrače u bordo šorcevima, a ta promjena pozitivno je utjecala na moral ekipe jer je slavila sa 6:0 u srijedu u spomenutom duelu.