Poznat je i ljubiteljima fudbala u Bosni i Hercegovini

Na mjestu stadiona danas je tužna slika: Nestao je i klub koji je bio simbol jednog vremena

Haris Zilić
Teme:

Moderno vrijeme pregazilo je neke kultne klubove, stadione, koji su bili simboli u svojim državama. To je na svojoj koži najbolje osjetio i legendarni slovački klub 1. FC Košice koji je imao svoju prelijepu priču.

Košice su bile slovačka senzacija 1997. godine kada su koa aktuelni prvaci Slovačke zaigrali u grupnoj fazi Lige prvaka gdje su bili u grupi sa Juventusom, Manchester Unitedom i Feyenoordom.

Košice su nakon toga redovno predstavljale Slovačku u evropskim takmičenjima, a 2010. godine u play offu za Evropa ligu zaustavila ih je Roma. Prije toga su ostali u sjećanju ljubiteljima fudbala u Bosni i Hercegovini jer su u trećem pretkolu eliminisali Slaviju.

Košice su igrale najveće klupske  utakmice na svom stadionu koji je nosio zanimljiv naziv "Veliki stadion". Imao je kapacitet 30.000 sjedećih mjesta i trebao je biti dom slovačke fudbalske reprezentacije u budućnosti.

Napravljen je plan rekonstrukcije 2004. godine koji nikada nije sporeveden i umjesto novog modernog stadiona, srušen je kultni stadion 2011. godine i danas je na tom mjestu samo gradilište.

Ovaj stadion budi velike uspomene u Slovačkoj kao i Košice.

Da stvar bude gora, fudbalski klub iz Košica proglasio je stečaj 2018. godine, tako da je osnovan novi klub koji je počeo takmičenje iz regionalne lige, tačnije najnižeg fudbalskog ranga u Slovačkoj.

Košice su u svojoj historiji dva puta bili prvaci Slovačke, jednom viceprvaci bivše Čehoslovačke, jednom su osvojili i Kup Slovačke, kao i Super Kup svoje zemlje.

Interesantno da su tadašnji MFK Košice 2009. godine za 1,7 miliona eura prodale Nemanju Matića u redove Chelseaja što je danas i rekord kluba, a 2007. godine u Košice je došao u slobodnom transferu iz Kolubare.

Potražite više informacija na temu Fortuna liga:

Klub je imao i sjajne navijače, historiju koja je trajala od 1903. godine, ali čini se nestankom "Velikog stadiona", nestao je i duh fudbala u Košicama.

MFK Košice su u stečaju, danas je na sceni FC VSS Košice koji će možda nekada u dalekoj budućnosti biti blizu ostvarenja svog prethodnika. Utakmice igraju na Lokomotiva stadionu u Košicama koji ima kapacitet 9.000 sjedećih mejsta.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.