Za njega nije bilo dileme za koga će igrati u budućnosti: Cristian Volpato veliki je dragulj, dečko koga Mourinho obožava i kome predviđa veliku karijeru, a na početku iste donio je važnu odluku

Volpata zvali Australci, ali je odbio

I dok mnogi o tome sanjaju, nogometaš Rome odbio da ide na Svjetsko prvenstvo!

E. Škorić

Talentovani Romin nogometaš Cristian Volpato odbio je poziv Australije za Svjetsko prvenstvo, kako bi u budućnosti igrao za Italiju.

18-godišnjak je proizvod omladinskog pogona australskog Western Sydney Wanderersa i pridružio se Romi u januaru 2020. u ugovoru vrijednom oko 116.000 eura. Rođen u predgrađu Camperdown u Sydneyu, Volpato je predstavljao Italiju na razini mladih, četiri puta nastupivši za selekciju do 19 godina i ima tri nastupa za momčad do 20 godina.

Kao što je istaknuo Calciomercato.com, Volpato je pozvan od strane australskog selektora Grahama Arnolda za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali je odlučio odbiti jer u budućnosti želi da bude isključivo reprezentativac Italije.

Arnold je raspravljao o odluci 18-godišnjaka na jučerašnjoj press konferenciji, potvrdivši da je ponuđeno mjesto za Svjetsko prvenstvo.

“Sinoć do 23 sata pokušavao sam uvjeriti Volpata da bude u timu, to nije bila moja odluka. S Cristianom sam razgovarao tri puta. A razgovarao sam s njim i drugi put prije toga. Jučer sam mu rekao da je među 26 pozvanih za Svjetsko prvenstvo. Rekao mi je da želi razmisliti o tome i razgovarati s ljudima koji su mu bliski kako bi pokušali shvatiti što je najbolje za njegovu karijeru. Kasnije je odlučio odbiti moju ponudu da igra za Australiju u Kataru".

  
Ko zna hoće li mu se opet ukazati takva prilika, ali mladić je sada odbio da bude član australske reprezentacije u Kataru.

“To je bila njegova odluka, sada se radije fokusiram na dečke koje imamo i mlade koji će doći. Cristian nije želio donijeti tako veliku odluku u ovom trenutku svoje karijere i to je u redu", priznao je australski selektor.

18-godišnji Volpato počeo se polako probijati u prvi tim Rome Josea Mourinha ove sezone, upisao je šest nastupa za i zabio je jedan gol i dao jednu asistenciju u tom vremenu.

U pretprošlom kolu zabio je jako važan gol u pobjedi Rome nad Veronom (3:1) u gostima. Bio je strijelac gola za 2:1 u 89. minuti, a potom je Stephen El Shaarawy samo ovjerio trijumf Vučice.

Iako mnogi igrači maštaju da igraju na Mundijalu i dali bi sve za takvu priliku, Volpato je odbio, želi igrati za Italiju i to je njegova konačna odluka.

Nema nikakve sumnje da će u skorije vrijeme biti ispunjena i ta njegova želja jer jednostavno radi se o nevjerovatnom potencijalu i ima samo 18 godina.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ofanzivni vezni je kao član Roma Primavere zabio 12 golova na 36 mečeva, ali ipak mnogo više se pamte njegova dva gola u seniorskoj konkurenciji za Romu.

Novu priliku za igru mogao bi dobiti sutra, kada će Roma gostovati ekipi Sassuola, a Jose Mourinho ionako ima brojne probleme s izostancima. Pored Volpata, šansu čeka i Benjamin Tahirović, Šveđanin sa bh. pasošem o kojem Jose ima samo riječi hvale.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.