Nas je oštetio, a kako će proći Hrvatska?

Orsato će dijeliti pravdu

Žestoko nas je oštetio: Hrvatima sudi čovjek kojeg u BiH ne pamtimo po lijepom

Eldar Ganibegović

U utorak se igra prvo polufinale na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a sastaju se Hrvatska i Argentina. Poznato je i ko će suditi taj duel.

Hrvatska je preko Brazila, a Argentina preko Nizozemske stigla do polufinala Svjetskog prvenstva, a ove dvije selekcije će se u utorak boriti za ulazak u finale.

Dvije reprezentacije koje su gubile finala na prethodna dva Svjetska prvenstva igrat će meč za finale, a suditi će ga Daniele Orsato.

Pomagat će mu sunarodnjaci Ciro Carbone i Alessandro Giallatini, dok Mohammed i Alhammadi, četvrti i peti sudija, dolaze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Mi u Bosni i Hercegovini Orsata definitivno ne pamtimo po lijepom. Naime, jedan od najboljih italijanskih sudaca sudio je meč 2. kola kvalifikacija za ovaj Mundijal kada smo na Grbavici poraženi od Francuske s 0:1.

U prvom poluvremenu je imao jednu diskutabilnu odluku kada je Džeko skinuo s leđa Varanea i krenuo ka golu, a on je svirao faul u napadu.

Drugo poluvrijeme donosi vodeći gol Francuske preko Griezmanna, a mi smo krenuli po izjednačenje. Mogli smo do njega i doći, ali Orsato je izbjegao da dosudi penal za nas i to u dva navrata.

Oba puta je u glavnoj ulozi bio Rade Krunić koji je definitivno fauliran, ali penal protiv svjetskih prvaka nismo dobili i ostalo je 0:1 do kraja.

Orsato nam je sudio i u junu ove godine kada smo u Podgorici odigrali miroljubivih 1:1 s Crnom Gorom u trećem kolu Lige nacija.

Hrvatskoj je sudio do sada tri puta. Godine 2011. sudio im je protiv Češke u prijateljskoj utakmici kada su pobijedili 4:2, a sretan im je bio i 2019. protiv Mađarske (3:0) u kvalifikacijama za EURO.

Na tom istom EURO-u im je sudio u grupi D protiv Engleske i poraženi su s 1:0 na kultnom Wembleyju.

Argentini je sudio samo jednom i to upravo na ovom Svjetskom prvenstvu, kada su u drugom kolu Argentinci s 2:0 savladali Meksiko. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Podsjetimo, drugo polufinale u srijedu igraju reprezentacije Maroka i Francuske koja brani titulu prvaka svijeta osvojenu 2018. godine.

Finale je zakazano za 18. decembar, dok će se utakmica za treće mjesto igrati dan ranije. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.