Martinez govorio o francuskoj zvijezdi

Dugo ga nije bilo: Omraženi golman birao riječi, ali je opet isprovocirao Mbappea!

Admin Čaušević

Golman Emiliano Martinez osvojio je Zlatnu rukavicu za svoje nastupe na Svjetskom prvenstvu u Kataru jer je odigrao ključnu ulogu u trijumfu Argentine, ali je etiketiran zbog kontroverznog ponašanja.

Nakon što je bio junak raspucavanja protiv Nizozemske u četvrtfinalu, Martinez je imao ključnu odbranu nakon štuta Randala Kolo Muanija u uzbudljivom remiju Argentine protiv Francuske od 3:3 u finalu.

Stoper Aston Ville ponovno je potrošio svoju snagu tokom penala kada je odbranio kazneni udarac Tchoumeniu, a njegovo slavlje nakon pobjede Argentine izazvalo je kritike francuskih navijača.

Nakon što je napravio nepristojnu gestu dok je u rukama držao Zlatnu rukavicu, Martinez je snimljen kako skandira, uključujući napade Mbappea u argentinskoj svlačionici, dok je također držao lutku s Mbappeovom maskom zalijepljenom za nju tokom slavlja u Buenos Airesu.

Martinez je bio jedan od prvih koji je utješio Mbappea, koji je postigao hat-trick u finalu i zabio penal u raspucavanju, nakon utakmice na stadionu Lusail, i inzistirao je da nije bilo namjere omalovažavanja.

"Nisam htio nikoga povrijediti," rekao je Martinez, koji je nominiran za FIFA-inu nagradu Best nakon njegovih postignuća u Kataru, u intervjuu za Ole.

"Tokom svoje karijere odrastao sam s Francuzima i nikada nisam imao ni najmanji problem. Možete pitati bivšeg klupskog kolegu iz Arsenala Oliviera Girouda kakva sam osoba. Stvarno mi se sviđa francuska kultura i mentalitet.

"Stvar sa svlačionicom nikada nije trebala izaći na vidjelo. Kad nas je Francuska pobijedila 2018., sjećam se da je bilo pjesama o [Lionelu] Messiju. Ako momčad pobijedi Brazil, pjevat će o Neymaru. Nema ništa osobno protiv Mbappea. Poštujem njega silno. Ako pjevamo o njemu ili o Neymaru, to je zato što su oni najbolji."

Objašnjavajući zašto je držao lutku tokom parade argentinskog autobusa s otvorenim krovom kroz glavni grad, Martinez je rekao: "Ljudi su nas gađali sa puno lutaka, gotovo njih stotinu su bacili na nas tokom putovanja.

"U tom trenutku lutka s Mbappeovim licem pala mi je pred noge, podigao sam je jer me nasmijala, zgrabio sam je na dvije sekunde i bacio nazad, to je sve. Kako sam se mogao rugati Mbappeu?

"Dao je četiri gola! Četiri gola u finalu... Sigurno misli da sam ja njegova lutka! Ponavljam: imam ogromno poštovanje prema Mbappeu. Čak ću vam reći jednu stvar: on je najbolji francuski igrač kojeg sam ikada vidio ."

"Nakon utakmice rekao sam mu da može biti ponosan na sebe i da drži glavu gore jer je odigrao sjajnu utakmicu i bio je jedan od najboljih igrača na svijetu.

"Također sam mu rekao da je bilo zadovoljstvo igrati protiv njega, da je skoro sam dobio ovo finale. On je dječak s ogromnim talentom. Suočivši se s njim shvatio sam da je drugačiji. Kad se Leo Messi oprosti osvojit će mnogo Zlatnih lopti"

Martinez, koji za sebe kaže da je "lud u glavi", također vjeruje da je sposoban ne samo igrati, već i osvojiti Ligu prvaka.

"Još sam gladan, želim osvojiti Ligu prvaka", rekao je 30-godišnjak. "Očito, volio bih to učiniti s Villom, ali bit će teško jer je klub još uvijek u fazi rasta."

"Osvojio sam najljepšu titulu koja postoji s reprezentacijom, a sada ciljam na najveću klupsku titulu."

"Volio bih osvojiti naslov s Villom, ali to je komplikovano. Nikada ne treba gubiti nadu, vidjet ćemo što će biti. Imam osjećaj da sam na nivou da igram Ligu prvaka i pokušam je osvojiti."

Da li bi mogao igrati sa Mbappeom nak klupskom nivou?

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Bio sam blizu igranja u Ligue 1 nekoliko puta dok sam bio mlađi," dodao je Martinez, koji je priznao da je skoro prestao sa fudbalom zbog nedostatka minutaže dok je bio u Arsenalu.

"PSG je sjajan klub sa sjajnim igračima. Cilj im je osvojiti Ligu prvaka svake godine. Ko ne bi volio igrati tamo?! Leo i Kylian su svjetski igrači. Saigrači za koje svako sanja da ih ima."

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.