Majstor i u kuhinji

Osvojio Ligu prvaka, igrao za Manchester United i Milan, a sada je pobijedio u MasterChefu!

Endin Čaušević

Mnogi fudbaleri nakon što završe svoju igračku karijeru obično odluče ostati u fudbalu i baviti se nekom poslom koji je usko vezan za taj sport. Međutim, ima i onih koji naprave drastičnu promjenu u svom životu i nakon igračke karijere bave se poslom u kojem ih niko nije mogao ni zamisliti.

Jedan od nekadašnjih fudbalera koji je nakon što je okačio kopačke o klin i napravio nevjerovatan preokret u životu je i Jesper Blomqvist koji je svojevremeno igrao u dresu Manchester Uniteda, ali danas mu je fudbal nešto čime se bavi samo rekreativno.

Bivši švedski reprezentativac svoju karijeru zvanično je završio krajem 2010. godine u Hammarbyju i očekivalo se da će se početi baviti trenerskim poslom, ali je Blomqvist imao totalno drugačiji plan.

Blomqvist je inače ponikao u dresu IFT Goteborga, a iz tog kluba je početkom 1997. godine za tri miliona eura prešao u Milan. Na San Siru se zadržao svega pola godine, te je nakon toga otišao u Parmu za pet miliona eura.

Šveđanin se u Parmi zadržao jednu sezonu i odličnim igrama privukao je interes Manchester Uniteda za koji je potpisao na ljeto 1998. godine, a Parma je od prodaje ovog desnog krila inkasirala sedam miliona eura.

Blomqvist je u Manchester Unitedu bio tri godine, te je bio dio generacije koja je u nevjerovatnom finalu 1999. godine osvojila Ligu prvaka spektakularnim preokretom protiv Bayerna na stadionu Camp Nou u Barceloni.

Nakon toga Blomqvist je igrao u Engleskoj još za Everton i Charlton, a 2003. godine vratio se u Švedsku. Nastupao je za Djurgarden, Enkopings i Hammarby gdje je završio karijeru. No, nakon što se "penzionisao" iznenadio je fudbalski svijet odlukom da se posveti kuhanju i tu je napravio također fantastičnu karijeru.

Blomqvist je prije nekoliko godina otvorio pizzeriju u Stockholmu koja i danas dosta uspješno radi, a ispostavilo se da je kuharstvo pored fudbala još jedna njegova velika ljubav.

Kuharstvu se maksimalno posvetio i počeo je istraživati tu profesiju, ali niko ni slutio nije koliko će ozbiljno sve to shvatiti i da će Blomqvist na kraju postati čak chef.

Prošle godine prijavio se na švedsko izdanje emisije MasterChef i vjerovali ili ne na kraju je upravo Blomqvist pobijedio. Finalna emisija emitovana je prije mjesec dana, a fudbalska javnost bila je u šoku informacijama da je Blomqvist novi MasterChef u Švedskoj.

Blomqvist planira sada da otvori i restoran u glavnom gradu Švedske gdje će kreirati svoj meni i biti glavni chef. U kuharstvu je pronašao veliku ljubav što nisam nije očekivao, ali pokazao je da je pored fudbala zaista veliki majstor i u kuhinji.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.