FOTO: EPA

Prijete im i žestoke kazne

Barcelona optužena za korupciju: Sud je danas zadao težak udarac katalonskom divu!

Haris Zilić

U posljednjih nekoliko dana Barceloni je teren najmanji problem jer klub ima tonu problema van terena i svlačionice, a vezano za suđenje i namještanje utakmica.

Nove vijesti koje prenose vodeći svjetski mediji među kojima je i ugledni "BBC" otkrivaju da je Barcelona bila dio korupcije.

Naime, katalonski klub je optužen za korupciju i mito na račun bivšeg sudijskog službenika Jose Marie Enriqueza Negreiria.

Sud u Barceloni danas je objavio da su bivši klupski zvaničnici i Negreira optuženi za "korupciju" i "lažnu poslovnu evidenciju".

Ovo su ujedno i tužbe koje je podiglo javno tužilaštvo u Barceloni, a usmjerene su na klub, kao i na bivše predsjednike Josepa Mariu Bartomeua i Sandra Rosella.

Izvršni direktor La Lige Javier Tebas rekao je prošlog mjeseca da bi sadašnji predsjednik Joan Laporta trebao podnijeti ostavku ako ne može objasniti isplate.

Barcelona ima i dosta nejasnih administrativnih obrazaca koje klub mora što prije objasniit i priložiti objašnjenje kako bi bili čisti pred La Ligom u protivnom mogli bi se susresti sa većom kaznom, a to je čak i oduzimanje bodova.

Laporta je odgovorio rekavši da neće dati Tebasu nikakvu dokumentaciju i da je to sve igra kako bi se Barcelona poremetila u trenucima kada je klub stao na stabilne finansijske, ali i rezultatske noge.

"Neka bude jasno da Barcelona nikada nije kupovala sudije i Barcelona nikada nije imala namjeru da kupuje sudije, apsolutno nikada", rekao je u utorak Laporta koji je dodao da je ova cijela priča dobro smišljen plan za rušenje Barcelone.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Ipak, današnje informacije koje su se pojavile u mediijma, a odnose se na prve odluke Suda mogle bi dodatno uzdrmati cijelu situaciju u katalonskom klubu.

Barcelona trenutno nije priložila nijedan odgovarajući dokument koji bi išao u njihovu zaštitu, a još više sumnju podgrijavaju Laportine izjave gdje se protivi prikazivanju bilo kakvih administrativnih tačaka iz kluba.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.