Pobunio se protiv režima u svojoj domovini

Javio se s tajne lokacije, život mu se pretvorio u pakao i niko ne smije saznati gdje živi

Endin Čaušević

Ali Karimi jedan je od najboljih fudbalera koje je Iran ikada imao, svojevremeno je čak nosio dres minhenskog Bayerna u kojem je proveo dvije godine. Karijeru je završio 2014. godine, a već mjesecima je u centru pažnje zbog svega što mu se dešava u Iranu. Kritikova je javno režim u toj zemlji, živi na tajnoj lokaciji i stalno je u strahu za svoj život.

Karimi je dobro poznato ime u svijetu fudbala, ali prethodnih mjeseci o njemu se piše zbog činjenice da je mogao pobjeći iz Irana gdje je konstantno kritikovao tamošnji režim, a onda je počeo da dobija ozbiljne prijetnje.

Ovaj 44-godišnjak je ostavio dubok trag u iranskom fudbalu gdje je igrao za Ath Tehera, Pirouzi, Steel Azin, Persepolis i Tractor Sazi, a za reprezentaciju Irana odigrao je čak 126 utakmica i zabio je 38 golova.

Karimi se u centru pažnje fudbalske javnosti našao na ljeto 2005. godine kada je iz Al Ahlija za pet miliona eura prešao u minhenski Bayern.

U dresu njemačkog kluba igrao je dvije sezone, ali se nije baš izborio za minutažu koju je očekivao. Nakon toga otišao je u Qatar SC, a u njemačkoj je igrao kasnije još i za Schalke čiji dres je nosio od januara do jula 2011. godine.

Nakon što je završio karijeru počeo se baviti i politikom u svojoj zemlji, konstantno je kritikoao režim u toj zemlji zbog čega je sebi napravio ozbiljne probleme.

Godinama je dobija prijetnje smrću, morao je da napusti svoju domovinu jer je završio na crnoj listi i više se tamo ne može vratiti sve dok vlada isti režim jer bi Karimi odmah po dolasku u Iran bio uhapšen.

Mjesecima se nije oglašavao u javnosti nakon što se priključio protestima protiv statusa žena u Iranu. Napustio je Dubai gdje je živio prethodnih godina, a trenutno je na tajnoj lokaciji koju ne želi da otkrije jer se boji za svoj život.

Karimi se nakon mjeseci šutnje oglasio video porukom koja je prikazana na jednom događaju u Dortmundu.

Otkriveno je da Karimi trenutno živi u Sjedinjenim Američkim Državama, ali na tajnoj lokaciji koju ne želi da otkrije. I dalje mu prijete smrću i nije tajna da režimska vlast u Iranu želi da on plati za sve loše što je govorio i još uvijek govori o njima.

"Užasno je biti u izgnanstvu, ali još gore je kada znaš da tvoj narod mora u svojoj domovini da živi kao da je u izgnanstvu. Dobijam stalno prijetnje smrću. Svoju lokaciju ne smijem da otkrijem jer strahujem svakog dana za svoj život. Oni su opasni i mogu te pronaći bilo gdje se skrivaš ako nisi dovoljno oprezan", rekao je Karimi i dodao.

"Mi u Iranu ne želimo da više živimo pod takvim režimom. Moramo nekako da se izborimo protiv toga i da imamo u našoj zemlji osnovna ljudska prava i da živimo kao svi normalni ljudi. Nadam se da će se desiti revolucija koju čeka većina naroda u Iranu i da ćemo konačno promijeniti stvari i normalno moći da živimo svi u našoj domovini, a ne da se krijemo po svijetu".

Pakao za Karimija počeo je prošle godine kada se oglasio na društvenim mrežama nakon što je u Iranu ubijena 22-godišnja Mahsa Amini, te su nakon njene smrti krenuli protesti širom te zemlje.

Već tada vlast je izdala nalog za njegovo hapšenje, ali na Karimijevu sreću on je u tom trenutku bio van zemlje. Živio je u Dubaiju neko vrijeme, no kada su prijetnje postale ozbiljnije morao je da pobjegne u Ameriku gdje je u egzilu i na tajnoj lokaciji.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.