Spektakl na Wembleyju donio je još jedan trofej timu Pepa Guardiole (Foto: EPA)

Drugi trofej sezone

Niko ne može zaustaviti City: Građani pobijedili United i uzeli trofej FA Kupa!

Midhat Šljivak

Manchester City pobijedio je danas na Wembleyu gradskog rivala Manchester United s 2:1 i osvojio je trofej engleskog FA Kupa. Junak je Ilkay Gundogan koji je postigao dva fenomenalna gola.

Manchester City fenomenalno ulazi u meč i već nakon 13 sekundi dolazi do gola. Iklay Gundogan spektakularnim vojelom pogađa za 1:0.

City dominira i nakon gola. Rodri i Haaland su potom opasno prijetili, no nisu bili precizni.

Prva kakva-takva prijetnja Uniteda viđena je u 24. minuti kada Marcus Rashford slabo šutira glavom s nekih 10-ak metara, da bi potom De Bruyne isprobao udarac na drugoj strani, ali ni on nije precizan.

U 29. minuti meča Jack Grealish igra rukom u kaznenom prostoru. Sudija Paul Tierney je uz pomoć VAR-a pokazao na bijelu tačku, a u 33. minuti Bruno Fernandes pogađa za 1:1.

Ovim rezultatom se otišlo na odmor i svakako da City nije mogao biti zadovoljan rezultatom jer je imao mnogo više od igre.

Sedam minuta igre u nastavku bilo je dovoljno Cityju da ponovo dođe do vodstva. De Bruyne iz kornera na 20-ak metara od gola pronalazi Gundogana, a Nijemac preciznim udarcem šalje loptu u mrežu za prednost od 2:1.

De Bruyne je u 62. minuti u odličnoj šansi. Imao je dosta prostora da uputi šut, to je i učinio, ali ovog puta David de Gea brani.

Rashford u 69. minuti pokušava ugroziti gol Cityja. Nije uspio zabiti, kao ni Haaland iz fenomenalne pozicije dvije minute kasnije. De Gea mu čudesno brani, a u nastavku akcije Gundogan šalje loptu u mrežu, no bio je ofsajd.

Minut kasnije Garnacho sjajnim udarcem budi navijače Uniteda. Lopta odlazi tik pored gola i u tim trenucima Crveni đavoli su bili nešto bolji tim.

Ubrzo je City utakmicu ponovo okrenuo na svoju stranu. Stvorili su i Građani još nekoliko odličnih šansi pred golom gradskog rivala, no nisu uspjeli doći do trećeg gola i ostalo je konačnih 2:1, iako je United u posljednjim sekundama mogao do izjednačenja.

Tim Pepa Guardiole je tako nakon prvenstva uzeo i FA Kup, a priliku za savršenu sezonu imat će u finalu Lige prvaka naredne subote kada u Istanbulu igraju protiv Intera.

Treba istaći da je ovo Građanima iz Manchestera sedmi trofej FA Kupa u povijesti.

FA Kup, finale:

Manchester City - Manchester United 2:1

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.