Muchova nije uspjela prirediti iznenađenje

Nezapamćena dominacija Ige Swiatek do finala, sve je završilo suzama

Edmir Škorić

Poljska teniserka Iga Swiatek (WTA: 1) u finalu Roland Garrosa danas je odigrala sjajan meč protiv Čehinje Karoline Muchove (WTA: 43). Nakon velike borbe, slavila je sa 6:2, 5:7, 6:4.

Iga Swiatek je skoro nezaustavljiva na šljaci, a najbolja teniserka svijeta praktično se nije oznojila dok je došla do finala u Parizu.

Odigrala je ukupno šest mečeva, a nijedna od rivalki nije uspjela da joj uzme ni set. Redom su "padale" Bucsa, Liu, Wang, Tsurenko (predaja) Gauff, Haddad Maia, a onda je na red došla Muchova i kao velika autsajderka napravila malo čudo.

Iga je sa brejkom u drugom gemu došla do 3:0, a onda novim brejkom u osmom gemu došla do seta (6:2). 

Nešto bolje izdanje češke teniserke u drugom setu, te je zasluženo stigla do izjednačenja. Poljakinja je povela sa 3:0, a onda se Muchova razigrala i na kraju preokrenula te sa 7:5 produžila meč.

Muchova pravi brejk na početku trećeg seta i vodi sa 2:0, no u četvrtom gemu Swiatek je oduzela servis protivnici i izjednačila na 2:2. Muchova pravi novi brejk u sedmom gemu i dolazi do 4:3, ali ekspresno uzvraća Swiatek za 4:4. Muchova je imala brejk šansu da dođe do 5:4 i da servira za pobjedu, ali najbolja igračica svijeta osvaja jako važan gem.

Češka teniserka je u gemu koji je morala dobiti pravila greške, Swiatek je napala svjesna prilike i na kraju došla do titule. Nakon toga uslijedile su suze radosnice...

Ovo je njoj treća titula na Roland Garrosu. Prethodne dvije osvajala je 2020. i 2022. godine, a ima još titulu i na US Openu. 

Finale u muškoj konkurenciji na programu je u nedjelju kada će se sastati Novak Đoković i Casper Ruud. Postavlja se pitanje hoće li Norvežanin uspjeti da parira sjajnom Novaku koji je na pragu nove GS titule. Taj meč igra se od 14:30 sati.

Roland Garros, teniserke, finale:
Iga Swiatek - Karoline Muchova 6:2, 5:7, 6:4

Promo

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.