UFC 290

Volkanovski nepobjediv, Pantoja novi šampion, šokantan rasistički ispad Israela Adesanye

Midhat Šljivak

UFC 290 u Las Vegasu donio je dvije borbe za titule prvaka i to u perolakoj i muha kategoriji. Tron je odbraio Aleksander Volkanovski i to na lagan način, dok je Alexandre Pantoja postao novi šampion muha kategorije.

Alexander Volkanovski lagano je odbranio pojas prvaka perolake kategorije. Čudesni Australac je u trećoj rundi tehničkim nokautom zaustavio privremenog nosioca pojasa Yaira Rodrigueza.

Iako su mnogi mislili da bi Rodriguez mogao biti taj koji će zaustaviti kralja perolake kategorije, to se nije desilo. U trećoj rundi Volk baca protivnika i zatim mu zadaje seriju žestokih udaraca i sudija prekida meč.

Tako se Volkanovski vratio u pobjednički niz koji je zaustavljen od Islama Makhacheva u pokušaju osvajanja lake kategorije, no u kategoriji ispod je apsolutni kralj.

Alexandre Pantoja novi je prvak muha kategorije. On je podijeljenom odlukom sudija savladao Brandona Morena.

Sjajan meč pružio je ovaj dvojac. Bilo je to pet odličnih rundi i veoma težak zadatak za sudije što se i pokazalo kod kartica s rezultatima.

Jedan sudija je Morenu dao pobjedu 49-46, dok su preostala dva bodovala 48-47 za Pantoju i 33-godišnjem Brazilcu je ruka podignuta u zrak, te je okrunio UFC karijeru.

Dricus du Plessis došao je do najveće pobjede u karijeri. On je u drugoj rundi zaustavio nekadašnjeg šampiona srednje kategorije Roberta Whittakera.

Južnoafrikanac je serijom udaraca natjerao sudiju da prekine meč i došao je do pobjede koja mu garantuje mjesto izazivača Israela Adesanye u borbi za pojas.

Upravo se Adesanya pojavio u oktagonu nakon meča. Odlučio je izvrijeđati Du Plessisa na rasnoj osnovi, a južnoafrički borac se na kraju samo okrenuo i nastavio je slaviti pobjedu.

Šta bi tek bilo da je on napravio nešto suprotno Adesanyi?

U penziju je nokautom nad Nikom Priceom otišao legendarni Robbie Lawler.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.