Foto: GNK Dinamo Zagreb

Ukrajinac potpisao za Modre

Veliko Dinamovo pojačanje je čovjek koji je "izluđivao" Real Madrid u Ligi prvaka! · Zvanično

Edmir Škorić

Ukrajinski lijevi bek Bogdan Mihajličenko (26) potpisao je danas za zagrebački Dinamo.

U Dinamo dolazi iz belgijskog Anderlechta iako je prošlu sezonu proveo na posudbi u Šahtaru pod paskom bivšeg Dinamova igrača i trenera, Igora Jovićevića. Osvojili su ukrajinsko prvenstvo, a pritom igrali i u grupnoj fazi Lige prvaka.

Nastupi u elitnom evropskom klupskom takmičenju i sedam utakmica u dresu ukrajinske A reprezentacije tek su dio njegovog igračkog životopisa koji je ozbiljnije obrise počeo dobivati još u akademiji kijevskog Dinama kojoj je pristupio kao 13-godišnjak.

Rođen je 21. marta 1997. u ukrajinskom Borispilju, puno ime mu je Bogdan Vasiljovič Mihajličenko. U seniorskom je nogometu debitovao u aprilu 2015. kao 18-godišnjak u dresu kijevskog Dinama u pobjedi u kup utakmici protiv Zorje s 2:0 pri čemu je u udarnih 11 zaigrao s hrvatskim reprezentativcem, nekadašnjim Dinamovim igračem, Domagojem Vidom.

Ipak, punu afirmaciju stekao je baš u Zorji u kojoj je proveo dvije godine, od 2018. do 2020.

Uslijedile su dvije sezone u Anderlechtu pa jednogodišnja posudba u Šahtar u kojem je igrao zajedno s nekadašnjim maksimirskim vezistom Nevenom Đurasekom pod vodstvom trenera Jovićevića.

Mihajličenko je bio asistent u objema utakmicama protiv madridskog Reala u grupnoj fazi Lige prvaka. U Madridu je bilo 2:1 za Real dok je dvoboj u Varšavi, gdje je Šahtar formalno bio domaćin, završen remijem, 1:1, pri čemu su Španci izjednačili u petoj minuti sudijske nadoknade vremena. Šahtar je izborio evropsko proljeće preselivši u Evropa ligu gdje je potom svladao francuski Rennes, da bi u osmini finala ipak bolji bio Feyenoord.

Mihajličenko je odigrao sedam utakmica za ukrajinsku reprezentaciju, debitovao je u mandatu Andrija Ševčenka u septembru 2020. godine u dvoboju Lige nacija u pobjedi protiv Švicarske s 2:1 u Kijevu pri čemu je asistirao Oleksandru Zinčenku za pobjedonosni pogodak.

Potražite više informacija na temu HNL:

"Iznimna mi je čast što sam postao član uglednog i respektabilnog kluba. Znam da Dinamo već dugi niz godina redovito sudjeluje u evropskim natjecanjima i ostvaruje zapažene rezultate, kao i to da je apsolutni vladar u svom prvenstvu. Porazgovarao sam i sa svojim bivšim trenerom koji me vodio u Šahtaru, Igorom Jovićevićem, koji mi je potvrdio da je Dinamo odličan izbor za nastavak nogometne karijere i korak na višu razinu. Jedva čekam odjenuti plavi dres i po prvi put zaigrati za Dinamo, a navijačima mogu obećati da ću dati sve od sebe kako bih opravdao svoj dolazak, kazao nam je „Mika“, kako mu je nadimak u nogometnom svijetu, po stavljanju svog potpisa na višegodišnji ugovor.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.