Bilbija (Zrinjski) je savladao Vasilja (GOŠK) s bijele tačke

Okom statistike

Kome je dosuđeno najviše penala u Premijer ligi, a kome još uvijek nijedan

Adnan Beganović

U dosadašnjem dijelu Premijer lige Bosne i Hercegovine dosuđeno je 17 penala. Za tri kluba su dosuđena tri penala, a tri kluba u dosadašnjem dijelu još nisu "gađali" s bijele tačke.

Prvi dio Premijer lige Bosne i Hercegovine ulazi u samu završnicu. Iza nas je 15 kola, do kraja jesenjeg dijela šampionata ostala su još tri, a ko će na zimsku pauzu sa liderske pozicije još uvijek nije jasno.

Na čelu tabele se nalazi banjolučki Borac sa 36 osvojenih bodova i na dobrom je putu Velikan iz Platnove da prvi dio sezone okonča kao lider. Četiri boda manje ima Zrinjski, šest Sarajevo, a kako je kraj jesenjg dijela veoma blizu, mogu se analizirati i neki statistički podaci.

Ovaj put osvrnut ćemo se na jedanaesterce. U dosadašnjih 15 kola, odnosno 89 utakmica (Tuzla City i Široki nisu odigrali meč 14. kola) dosuđeno je 17 jedanaesteraca od kojih je 12 pretvoreno u pogodak.

Najviše penala dosuđeno je u korist Veleža, Zrinjskog i Širokog Brijega - po tri, dok su po dva penala dosuđena za GOŠK i Sarajevo. Po jedan penal dosuđen je za Borac, Slogu Merdian, Željezničar i Posušje, dok za Igman, Tuzla City i Zvijezdu 09 nije dosuđen nijedan jedanaesterac.

Zanimljivo je da Rođeni od tri dosuđena jedanaesterca nijedan nisu pretvorili u pogodak. Napadač Veleža Nermin Haskić nije iskoristio dva jedanaesterca i to protiv Posušja i GOŠK-a, dok Adnan Džafić nije realizirao onaj dosuđen u duelu sa Slogom Merdian.

Osim dvojice pomenutih fudbalera Veleža sa bijele tačke nije bio precizan napadač Borca, Milan Makarić i to u duelu sa Slogom Merdian, te napadač GOŠK-a Filip Mihaljević u duelu sa Širokim Brijegom.

Nemanja Bilbija je iskoristio sva tri penala dosuđena za Zrinjski i to u dva navrata protiv GOŠK-a, te protiv Tuzla Cityja. Stephen Chinedu, napadač Širokog Brijega, bio je precizan sa 11 metara u duelima sa Igmanom i Posušjem, dok je Marijan Ćavar iskoristio jedanaesterac za Široki Brijeg u duelu sa GOŠK-om.

Napadač Veleža Nermin Haskić je šutirao dva puta sa 11 metara i nije nijednom pogodio mrežu

Oba penala dosuđena u njihovu korist iskoristili su fudbaleri Sarajeva. Oliveira je bio precizan s bijele tačke u duelu sa Zrinjskim, dok je Almedin Ziljkić pogodio u duelu sa Posušjem.

Dino Skorup je iskoristio penal dosuđen za GOŠK u duelu sa Igmanom, dok su Dejan Vidić (Sloga Merdian), Nedim Mekić (Željezničar), te Gabrijel Boban (Posušje) bili sigurni s bijele tačke u duelima sa Željezničarem, Tuzla Cityjem i Slogom Merdian.

S druge strane najviše penala dosuđeno je protiv GOŠK-a iz Gabele - četiri. Po tri su dosuđena protiv Posušja i Sloge Merdian, a po dva protiv Igmana i Tuzla Cityja. Fudbaleri Željezničara, Zrinjskog i Širokog Brijega skrivili su po jedan penal.

  1. Klub Dosuđeni penali Iskorišteni penali
    FK Velež 3 0
    NK Široki Brijeg 3 3
    HŠK Zrinjski 3 3
    NK GOŠK 2 1
    FK Sarajevo 2 2
    FK Borac 1 0
    FK Sloga Merdian 1 1
    FK Željezničar 1 1
    HŠK Posušje 1 1
Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.