Slavi se u Rumuniji

Tako se to radi! Balkanska reprezentacija "ukrala" nadolazeću zvijezdu Bayerna i kapitena Njemačke

Eldar Ganibegović

Dosta reprezentacija iz istočnog dijela Evrope često se bori za igrače koji su rođeni na zapadu, a vuku porijeklo iz tih država. Izuzetak nije ni Rumunija.

Danas itekako ima razloga za zadovoljstvo u fudbalskoj i sportskoj javnosti u jednoj od balkanskih zemalja, a riječ je o Rumuniji.

Naime, objavljeno je kako će mlada i nadolazeća zvijezda Bayerna, Rares Canea, u budućnosti nositi dres reprezentacije pomenute zemlje.

Iako je nastupao za Njemačku u mlađim kategorijama i čak bio kapiten kadetske reprezentacije, Rares Canea odlučio je da će u budućnosti nositi dres Rumunije i planira debitovati što prije.

"Prošlog ljeta bio sam s ocem u FS Rumunije i razgovarao sam sa gospodinom Stoichitaom. Imao sam kontakt sa reprezentacijom Rumunije u U-16, ali me klub nije puštao.

U U16 i U17 sam igrao za Njemačku reprezentaciju, prije nego što sam se povrijedio. Sljedeći korak koji želim da uradim je da odigram svoju prvu utakmicu za Rumuniju.

Sastao sam se i sa selektorom u Minhenu. Ja sam centralni defanzivac, fizika mi mnogo pomaže u duelima. Imam 196 centimetara 91 kilogram. Za svoju građu rekao bih da sam prilično brz. Sviđa mi se Van Dijkov stil, a dopao mi se i Jerome Boateng.

U modernom fudbalu sve je važnije da defanzivci budu dobri sa loptom u nogama, da otvore igru ​​sa leđa. Kada pogledam, na primjer, Manchester City, kako mirno pomjeraju loptu iako imaju agresivan presing, shvatam da imam još mnogo toga da naučim.

Prvi korak je da igram što više minuta i da se vratim u ritam nakon povratka na teren. Uskoro želim napraviti iskorak", rekao je Canea, prenosi Iamsport.

Ostaje da se vidi koliko ovaj 19-godišnjak može zaista napraviti u seniorskoj karijeri. Kako god je starosna granica pomjerena za starije igrače u savremenom fudbalu, tako je i za mlađe, pa su mnogi s 19 godina već bili etablirani fudbaleri, dok Canea još uvijek nije napravio ni debi u seniorskom fudbalu. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.