Sasvim običan tip - Luke Littler je zaludio kompletan Otok, slavni fudbaleri mu pišu, žele da se slikaju s njim, a on samo želi da uživa u pizzi i kebabu (Foto: EPA)

Svi pišu o mladom Englezu

Pikado senzacija (16) ostala bez svjetske titule: "Otac je uradio ono što nikad prije nije..."

Edmir Škorić

Britanski pikadist Luke Humphries postao je svjetski prvak, pošto je jučer u finalu slavio protiv 16-godišnjeg sunarodnjaka i senzaciju takmičenja, Luka Littlera, rezultatom 7:4 u setovima.

Prvi set je Humphries otvorio sa 3:1, da bi potom mladi Littler koji ima samo 16 godina izjednačio, a nakon šestog seta vodio je sa 4:2.

Onda je Humphries osvojio pet uzastopnih setova i na kraju došao do pobjede, čime je potvrdio zašto je u duel ušao kao izrazit favorit.

Iako je Humphries novi svjetski prvak u pikadu, svi mediji pišu o njegovom imenjaku, mnogo mlađem Lukeu Littleru. Njegova porodica bila je jako ponosna i on priznaje da je njegov otac napravio nešto što nikada prije nije.

"Ponosni su. Moja porodica i prijatelji posebno, a ja sam isto jako ponosan. Kada sam izgubio, otac mi je slao poljupce, a to nikada ne radi. To vam sve govori", poručio je 16-godišnjak.

"Znam da je podrška tu, ljubav je tu", dodala je velika nada pikada.

Govoreći za Sky Sports prije finala, Littler je izjavio da je njegov izvorni cilj bio samo pobijediti u meču prvog kola protiv bivšeg prvaka Lakesidea Christiana Kista, što bi mu omogućilo povratak u Alexandra Palace nakon Božića.

"Na svom debiju bio sam sretan što sam pobijedio u jednoj utakmici, ali sada sam mogao ići do kraja", kazao je Luke.

Mnogo je razloga za zadovoljstvo kod mladog pikadiste, uostalom tu je i zarada od čak 40.000 funti.

Kada se već toliko o njemu piše i govori, valja napomenuti da ima pet godina stariju djevojku. Svi engleski mediji bruje o Littleru, a engleski fudbaleri iz Premiershipa su njime opsjednuti i žele ga upoznati.

Njega je James Maddison pozvao na utakmicu Tottenhaam kao psoebnog gosta, a on je veliki navijač Manchester Uniteda. No i pored toga je s njim želio da se uslika veznjak Arsenala Declan Rice.

Prema pisanju britanskog The Suna, pet godina starija djevojka Eloise Milburn je njegova velika podrška i njegovo nadahnuće. Iako ima samo 16 godina, mnogi su zaključili da izgleda i ponaša se kao mnogo zrelija i starija osoba.

"Luke Littler je jako normalan i jednostavan tinejdžer. Niti malo umišljen. On je još zaigrani dječarac koji na nevjerovatan način piše sportsku historiju. Ali, pritom Luke nije gladan slave i ozbiljne financijske zarade, gladan je običnih stvari - omleta sa šunkom i sirom za doručak i pizzu za ručak", piše Daily Mail.

Englezi, kad pišu o Littleru, ističu kako su mu pikado trikovi koje koristi nevjerovatni, ali to nije čudo, ako se uzme u obzir da Luke pikado igra od svoje 4. godine.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.