Motor protiv reli automobila kroz jedan od najopasnijih kanjona na svijetu

O. Lekić

Toprak Razgatlıoğlu, FIM Svjetski Superbike šampion iz 2021., i Ayhancan Güven, takmičar iz DTM trkačke serije, zamijenili su svoje uobičajene staze off road izazovom u turskoj oblasti Kemaliye unutar zagonetnog Dark Canyona.

Poznat kao jedan od najdubljih kanjona na planeti, omiljena je staza za motocikliste i automobilske entuzijaste. Uvršten na UNESCO-ovu probnu listu mjesta svjetske baštine 2021., Dark Canyon ističe se kao jedna od najzanimljivijih i najstrašnijih ruta na svijetu sa 38 ručno izrađenih tunela, ozloglašenih u zajednici motosporta po svojim zastrašujućim izazovima.

Kanjon je dugačak oko 25 kilometara, uranja u dubinu preko kilometra i ima bazu koja se sužava na samo 10metara, sa strmim padinama koje stvaraju fascinantan i izazovan krajolik. Odlučujući se sići po prvi put s utabane staze, dvojac je izazivao jedan drugog da pomakne svoje granice u adrenalinskoj potrazi. Dvojica trkača na stazi izašla su iz svoje zone udobnosti i prvi put se okušala u off-road trkama.

Toprak Razgatlıoğlu, nosilac zastave koji je Turskoj donio slavu Svjetskog prvenstva u Superbikeu 2021. godine, rekao je: „Vožnja motora u kanjonu se veoma razlikuje od vožnje na stazi. Moj bicikl je bio pretežak da bih se mogao zaustaviti, a teren nije bio lak za vožnju; međutim, za mene je to bilo uzbudljivo iskustvo”.

U međuvremenu, Ayhancan Güven, koji je ove godine stekao prestižnu platinastu licencu za kojom čeznu vrhunski vozači širom svijeta, učestvovao je u obračunu sa Škoda Fabia Rally2 automobilom, obilježavajući svoj debi u karijeri sa ovim vozilom. “Bilo je puno izazova u cijelom kanjonu, a kroz tunele je bilo prilično teško proći.

Bio je to prvi put da sam vozio ovaj auto, a upravljač je bio potpuno drugačiji od onog koji inače vozim. Bilo je to izazovno iskustvo, ali sam se jako zabavio.”