Neuville majstorski otvorio sezonu pobjedom u Monte-Carlu

Ostvario je 20. pobjedu

Neuville majstorski otvorio sezonu pobjedom u Monte-Carlu

Sponzorski tekst

Thierry Neuville proslavio je svoju 20. pobjedu na Rallye Monte-Carlo u nedjelju poslijepodne, postigavši savršen rezultat od 30 bodova zajedno sa suvozačem Martijnom Wydaegheom.

Zvijezda Hyundai i20 N otvorio je utrku za naslov Svjetskog prvenstva u reliju FIA 2024. Perfektnom izvedbom u francuskim Alpama, savladavši planinske ceste prekrivene ledom i prestigao rivala iza volana Toyote Gazoo Racing Sébastiena Ogiera za 16,1 sekundu.

Neuville je ostavio iza sebe rane probleme s motorom prije nego što je krenuo u napad u subotu, pretekavši i Ogiera i njegovog timskog kolegu iz GR Yarisa, Elfina Evansa, da bi jurišao na vodstvo s tankih 3,3 sekunde prednosti. Najbrže vrijeme u nedjeljnoj, posljednjoj dionici učvrstilo je njegovu poziciju ispred deveterostrukog pobjednika Rallye Monte-Carlo.

"Nemam riječi, da budem iskren," blistao je oduševljeni Neuville nakon završetka posljednje etape na kultnoj stazi Col de Turini. "Bilo je sjajno ovaj vikend, osjećao sam se tako ugodno u automobilu.

“Cijeli tim je radio nevjerovatan posao i mislim da je cijeli paket radio jako dobro. Uvijek postoje stvari koje treba poboljšati, pa naravno da moramo nastaviti raditi, ali jako smo sretni što smo pobijedili na ovom reliju,” dodao je.

Oglasi

Ogier je vodio u jednoj etapi u subotu poslijepodne, ali Francuz nije uspio odbiti Neuvillea uprkos svim naporima. “Bila je to lijepa bitka s Thierryjem. Bravo za njega, bio je jako brz ovaj vikend,” priznao je Ogier.

Evans je imao prednost nakon prve dvije etape, ali mu je vrijeme nestajalo u subotu, čemu nije pomogao problem s hibridnom jedinicom. Na kraju je završio 29,1 sekundu iza svog timskog kolege Ogiera.

Ott Tänak je bio četvrti na svom prvom reliju u Hyundaijevim bojama. Misteriozni problemi s motorom ometali su prvaka WRC-a 2019. tokom relija, iako je etapna pobjeda u subotu ujutro dokazala njegov potencijal s automobilom i20 N.

Adrien Fourmaux izjednačio je svoj najbolji rezultat u karijeri završivši ukupno peti u svom M-Sport Ford Pumi. Iza njega je bio Hyundaijev Andreas Mikkelsen, a Takamoto Katsuta gotovo tri minute iza nakon što je u petak skliznuo s ceste.

Yohan Rossel je osvojio WRC2 pobjedu zadnjim dahom na Wolf Power Stageu, popevši se na ukupno osmo mjesto u procesu. U finalu je nadmašio Pepea Lópeza, dok je Nikolay Gryazin zaokružio prvih 10. Jan Černý odnio je pobjedu u WRC3, a Mauro Miele osvojio je WRC Masters Cup, dok je López bio na vrhu WRC2 Challenger poretka.

Druga runda WRC-a održava se na snijegu i ledu u Švedskoj. Jedina čisto zimska utrka serije održava se u Umeåu od 15. do 18. februara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi