Žele da se pojačaju

Novinari saznali Barcine planove: Na transfer listi petorica fudbalera, dvije pozicije ključne

Edmir Škorić

Barcelona se nalazi u krizi i već sada je izgledno da neće odbraniti titulu u Španiji, ali se Katalonci uveliko spremaju za sezonu 2024/25 i tragaju za novim pojačanjima.

Dok radi na pronalasku novog trenera, pošto je Xavi najavio odlazak na ljeto, Barcelona priprema nova pojačanja. I sportski direktor Deco ima važne planove, iako katalonska ekipa ima velikih financijskih problema.

Španski mediji otkrivaju koje ciljeve ima Barcelona. Katalonci se žele učvrstiti na dvije ključne pozicije i žele transfer krilnog, ali i veznog igrača.

Među prvim željama je Japanac Kaoru Mitoma, 26-godišnjak koji igra za Brighton, s kojim ima ugovor do ljeta 2027. godine. Njegova vrijednost procijenjena je na 50 miliona eura, a u 25 utakmica ove sezone zabio je tri gola i upisao šest asistencija.

Drugi na listi je Arsenalov Brazilac Gabriel Martinelli (22) koji može da igra na obje strane u napadu i kao centralni napadač. Njegova vrijednost je oko 85 miliona eura, a ugovor mu je takođe do ljeta 2027. godine. Ove sezone je zabio sedam golova uz tri asistencije na 28 utakmica.

Barcelona prati i Khvichu Kvaratskheliju, 23-godišnjeg reprezentativca Gruzije, koji je od ljeta 2022. u Napoliju i od početka je ključan igrač bivšeg prvaka Italije. Može da igra kao krilo, ali i kao ofanzivni vezni. Vrijednost mu je oko 80 miliona eura i u Barceloni prave plan da ga dovedu iako to neće biti nimalo lako.

Što se tiče veznog dijela, na radaru Katalonaca je Aleix Garcia, koji igra u komšiluku, za Garciju. Ovaj 26.godišnji španski veznjak bio je na meti Barce i ove zime, ali je odlučio do ljeta ostati u Gironi. S tri gola i četiri asistencije na 23 meča La Lige pokazao je da ima kvalitet za najveće domete, sada se očekujed a ga Barca pokuša kupiti na ljeto.

Amadou Onana je belgijski centralni vezni igrač odbrambenog profila. Ima 22 godine i impresionira svojom tjelesnom građom, a visok je 1,95 m. Ima 9 nastupa za belgijsku reprezentaciju, a procjenjuje se na 50 miliona eura. Ostale su mu još tri i pol godine ugovora s Brightonom za koji je ove sezone upisao 25 ​​nastupa (dva gola, jedna asistencija).

Ipak, prioirtet Barcelone je pronaći trenera, a za sada se kao ozbiljni kandidati nameću bivši njemački selektor Hansi Flick i trener Brightona Roberto De Zerbi.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Želja Joana Laporte i Deca bio je Jurgen Klopp, ali bilo je jasno da od toga nema ništa, pa su se odlučili potražiti drugo rješenje Kako piše Marca, najbliže poslu su upravo De Zerbi i Flick.

"Njih dvojica su treneri po ukusu uprave. Za sada nema konkretnih ponuda. Očekuje da će vidjeti što će se dogoditi s financijskim fair playom kako bi budući trener znao na koji budžet računa"; piše Marca.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.