Sve bi bilo drugačije: "Da Laporta nije pobijedio ja bih bio igrač Barcelone"
Foto - EPA

Slavni golman otkriva

Sve bi bilo drugačije: "Da Laporta nije pobijedio ja bih bio igrač Barcelone"

Midhat Šljivak

LLuis Bassat dva puta je izgubio trku za predsjednika Barcelone. Prvi put se to desilo 2000. godine od Joana Gasparta, a tri godine kasnije od Joana Laporte. Taj poraz zaustavio je veliki transfer katalonskog kluba jer je u klub trebao doći čuveni češki golman Petr Cech čiji je menadžer s Bassatom imao dogovor o dolasku na Camp Nou.

Petr Cech izgradio je veliku karijeru u Engleskoj nastupajući 11 godina za Chelsea i četiri godine za Arsenal, gdje je 2019. godine okončao svoj fudbalski put.

Karijera čuvenog čuvara mreže vjerovatno bi se potpuno drugačije razvijala da 2003. godine na izborima za predsjednika Barcelone nije pobijedio Joan Laporta.

Cech je u razgovoru za katalonski Sport otkrio kako je 2003. godine imao dogovor o dolasku na Camp Nou. Transfer bi se desio da je na izborima pobijedio Lluis Bassat, ali to se na kraju nije desilo i Čeh je ostao na golu francuskog Rennesa, čije je boje branio u tom periodu.

"Da Laporta nije pobijedio na izborima za predsjednika Barcelone 2003. godine, potpisao bih za Barcelonu. Kada je Bassat izgubio izbore, agent mi je rekao: 'Baš šteta, ne ideš u Barcelonu'", rekao je Cech.

Oglasi

Barca mu je bila omiljeni tim u djetinjstvu. Ispunio je sam nastupima za Chelsea na Camp Nou.

"Igrati protiv Barcelone na Camp Nou je poseban trenutak za svakog fudbalera. Kada sam imao 13-14 godina, Barca je bila moj omiljeni klub. Gledao sam Stoichkova, Romarija, Koemana i naravno Zubizarretu na golu. Bili su mu dječji san i samo igrati protiv tog tima je bio poseban osjećaj", rekao je Cech.

Cech je godinu dana kasnije potpisao za Chelsea i postao je jedan od najboljih golmana svijeta. S ovim klubom je osvojio sve što je mogao.

S Plavcima je uzeo četiri titule prvaka Engleske, četiri trofeja FA Kupa, tri EFL Kupa, dva Community Shielda, Ligu prvaka i Evropsku ligu. S Arsenalom je uzeo još jedan FA Kup i dva trofeja u Community Shieldu.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Po završetku fudbalske karijere Cech je stao među hokejaške stative. To mu je također bio san kojeg je uspio ostvariti. Trenutno je član ekipe Belfast Giants.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi