Građani žele odbraniti trofej

Pepova osveta Howeu - Manchester City u polufinalu FA kupa

Edmir Škorić

Fudbaleri Manchester Cityja bili su sigurnu u meču četvrtfinala FA kupa protiv Newcastlea kojeg su na svom Etihadu savladali s 2:0.

Kao veliki favorit je City ugostio Newcastle, koji je pao bez ispaljenog metka, a 2:0 bilo je već nakon pola sata igre.

Prvo je u 13. minuti Bernardo Silva pogodio na asistenciju Rodrija, a potom je u 13. minuti Portugalac postigao i drugi gol, s tim da mu je ovaj put asistirao njegov sunarodnjak Rodrigo Dias. U oba slučaja je imao pomoć igrača Newcastlea, pošto se lopta odbijala i mijenjala pravac.

Mogao je City i do uvjerljivije pobjede, ispalio je ukupno 16 udaraca ka golu Svraka, ali je na kraju tih 2:0 iz prvih pola sata bilo dovoljno za plasman u polufinale najstarijeg fudbalskog takmičenja.

City je drugi polufinalist nakon Coventryja, koji je priredio iznenađenje u gostima kod Wolverhamptona. Sutra će četvrtfinalni meč odigrati Manchester United i Liverpool, te Chelsea i drugoligaš Leicester.

City namjerava da odbrani trofeje iz prošle sezone. Osvojio je u 2023. godini Premier ligu, Ligu prvaka i FA kup.

Ostaje prvi favorit u ovom takmičenju, u Ligi prvaka igra četvrtfinale protiv Real Madrida, dok je u prvenstvu iza Arsenala i Liverpoola, ali i dalje je u igri za titulu.

Dosadašnji dueli Cityja i Newcastle Uniteda

Ove ekipe su se međusobno sastale u 191 navratu od 1893. godine i pobjede 3:2 za Newcastle United kod Manchester Cityja u staroj drugoj ligi. City je dobio 77 utakmica dok je Newcastle ostvario 73 pobjede.

Svrake su osvojili šest od 11 prethodnih susreta FA kupa, City je dobio tri, a dvije su utakmice završile remijem. Newcastle je inače samo jednom pobijedio City u Premier ligi od 2004. godine.

Momčad Eddieja Howea ipak je ranije ove sezone izbacila ekipu Pepa Guardiole iz Liga kupa, a Alexander Isak postigao je jedini gol na utakmici na St James’ Parku, pa je na neki način ovo bila Pepova osveta.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.