FOTO: EPA

Supermax je spreman za njega

Slovenac ispunio kriterij - Luka Dončić potpisuje najveći ugovor u historiji košarke!

Esmer Oštraković

Sinoć je Luka Dončić ponovo pokazao svoju dominaciju u NBA ligi i bilo bi pravo čudo da na kraju ne bude MVP.

Ubacio je sjajni Slovenac 47 poena, imao je 12 skokova, te je upisao i sedam asistencija u pobjedi svog Dallasa protiv Houstona od 125:107. Nakon ove pobjede Dallas je izbio na diobu petog mjesta na Zapadu.

Za Dončića je ovo bio 65. nastup ove sezone jer je ranije propustio devet utakmica, a to znači da je ispunio novi kriterij NBA lige za dobivanje pojedinačnih nagrada.

Naravno među njih sapda i uvrštenje u neku od prve tri petorke sezone, a sasvim je logično i izvjesno da će Dončić biti izabran u prvu petorku.

Čak i ako to ne bude slučaj, te ako bude uvrtešn u drugu ili treću to će biti dovoljno da ispuni kriterij za potpisivanje "supermax" ugovora na ljeto naredne godine.

Biti će to najveći ugovor u historiji, a najvjeroatnije da će Dončić postati i prvi košarkaš koji će u jednoj sezoni zaraditi više od 80 miliona dolara.

Samo igrači koji imaju minimalno sedam godina iskustva mogu potpisati supermax ugovor i upravo zato ga Dončić ne može potpisati ove godine nego tek narednog ljeta.

Uz to moraju biti ispunjeni određeni uslovi kao što su izbor na All-Star ili u All-NBA postavu. Uvrštenjem u All-NBA ispuniti i posljednji kriterij za supermax ugovor.

Jasno je i koliko će zaraditi Dončić

Kada je riječ o supermaxu on nema fiksan iznos, nego vrijedi 35% od salary capa za određenu godinu, a predviđanja za narednu godinu kažu da bi Dončić trebao potpisati ugovor na pet godina vrijedan 346 miliona dolara. Po sezoni bi to značilo zaradu od 69.2 miliona dolara.

Naravno postoji i činjenica da se godišnje isplate pravilno povećavaju, te bi tako u posljednjoj godini ugovora Dončić mogao prebaciti zaradu od 80 miliona dolara.

Trenutno je Dončić u drugoj godini petogodišnjeg ugovora od 215 miliona dolara, a ove sezone zaradit će 40 miliona. Naredne bi trebao zaraditi 43, ali ako potpiče supermax ugovor to će se promjeniti.

U tom slučaju ugovor bi Dončića sa Dallas vezao do 2031. godine, a tada bi Slovenac imao 32 godine.

Trenutno najveći ugovor u NBA ligi ima Jaylen Brown iz Bostona koji je prošle godine potpisao supermax od 304 miliona za pet godina.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.