Sjajna partija Slovenca

Od čega je ovaj čovjek? Iako bolestan Dončić je izašao na parket te izveo novo čudo

Admin Čaušević

Luka Dončić zabio je 20 od svojih 35 poena u drugom poluvremenu i dodao 10 asistencija i sedam skokova te je tako vodio Dallas Maverickse do pobjede nad Los Angeles Clippersima 123:93 u petoj utakmici i vodstva 3:2 u seriji NBA play-offa.

Mavsi su se jako približili svom prvom prolasku dalje u play-off seriji od 2022. godine i tek trećoj od osvajanja NBA titule 2011. godine.

"Mislim da smo odigrali veliku utakmicu", rekao je Dončić poslije meča te dodao: "U prednosti smo i sada moramo pobijediti jednu od dvije. Moramo se vratiti u Dallas i igrati na isti način."

Dončić igra sa problemom desnog koljena koje ga je na trenutke ograničavalo u seriji, uz to također je otkrio da kako je bolestan već sedam dana te je tokom meča nekoliko puta ispuhivao nos.

Ali slovenskoj superzvijezdi je očito je postajalo ugodnije i bio je sve opasniji kako je utakmica u Los Angelesu odmicala te je glavni "krivac" zašto je drama izostala.

Sve je bilo gotovo u trećoj četvrtini kad su Mavsi povećali svoje vodstvo na 25 i na kraju stekli prednost od 89:69 u četvrtoj dionici te Clippersi niti jednom nisu uspjeli zaprijetiti.

Inače, Dončić je meč završio sa 35 poena, sedam skokova i deste asistencija to mu je bila čak 20 utakmica u play-offu u kojoj je postigao 30 i više poena.

Maxi Kleber ubacio je pet trica, a Kyrie Irving dodao je 14 poena za Maverickse, koji su defanzivno stisnuli Clipperse i po drugi put u seriji stigli do pobjede u Los Angelesu.

Za poražene Clipperse Zubac je zabio 15 poena, dodao šest skokova te imao dvije asistencije.

U drugom meču sinoćnjeg probrama Boston Celticsi su bili ubjedljivi protiv Miami Heata rezultatom 118:84 te su prošli u drugu rundu play-offa sa 4:1 u seriji.

Brown i White sa po 25 poena su predvodili Celticse do sigurnog trijumfa. Sve su riješili još u prvoj dionici (41:23). Za Heat se istakao Adebayo sa 23 poena.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.