Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Dinamo je u prednosti

Rijeka ili Dinamo - drugi dio

Kenan Lizde

Sutra u 19 sati na Maksimiru se igra prva finalna utakmica hrvatskog SuperSport kupa između Dinama i Rijeke. Sastaju se dvije ekipe koje su tokom cijele sezone bile konkurentne i za naslov prvaka, te ekipe koje su ubjedljivo najviše pokazale u protekloj sezoni. 

Prvenstvo je već riješeno, Dinamo je u samoj završnici "pobjegao" Rijeci, te u jednoj za njih teškoj i turbulentnoj sezoni osvojio najvrijedniji trofej u hrvatskom nogometu. Borba za drugi trofej počinje sutra, a momčadi nekako u različitim raspoloženjima ulaze u ovaj dvomeč.

Više od polovice prvenstva je trajala "mrtva" utrka tri ekipe, Hajduk je u tim trenucima bio itekako konkurentan, čak je bio proglašavan za favorita broj 1, ali nakon poraza od Rijeke na Poljudu uslijedio je nezaustavljiv i neobjašnjiv pad.

Rijeka je rezultatski dugo držala priključak, ovisili su samo o svojim rezultatima, ali kako se približavao kraj prvenstva, prvo su počeli padati u kvaliteti izvedbi, da bi u odsudnim momentima počeo i rezultatski pad.

Dinamo je u jednoj za njih teškoj i turbulentnoj sezoni doslovno pokazivao više različitih lica, ali definitivno je istina da su u određenim utakmicama imali i rezultatske sreće.

Kako je sezona odmicala, te kako je Jakirović "hvatao konce", ekipa je djelovala sve bolje i odlučnije da i ovako tešku sezonu rezultatski zaokruže sa trofejima. Jedan su već osvojili, a od sutra kreću i po drugi.

U uvodu smo naveli da ekipe u različitim raspoloženjima ulaze u finalni dvomeč, te je očito da će pored one osnovne kvalitete veliku ulogu igrati i taj psihološki segment, koji je u ovakvom trenutku definitivno na strani Dinama.

Dojma smo da je i fizički aspekt na njihovoj strani, nekako zadnjih dana djeluje da se Rijeka pomalo "ispuhala", te da faktor motivacije koji ih je držao cijelo prvenstvo gubi na snazi.

Ipak je riječ o dosta mladoj ekipi, koja se dosad nije nalazila u ovakvim situacijama, te im nedostaje dio iskustva kako bi uspjeli trenutnu situaciju okrenuti u svoju korist.

Što se tiče taktičkog dijela, mišljenja smo da neće biti prevelikih promjena u sistemu igre, te da će treneri nastaviti kao i u zadnje vrijeme, Rijeka 4-2-3-1, a Dinamo 3-5-2. Oba ta sistema su trenutno idealna za sastave i šarolikost kadra kojim raspolažu Sopić i Jakirović.

Moguće je da Sopić napravi par rokada unutar ekipe, pa možda Ivanović opet zaigra na krilu, a u vrhu napada šansu dobiju ili Obregon ili Marić. Takva postavka bi sigurno izgledala dosta ofanzivnije, te bi pokazala ambiciju Rijeke.

Jakirović i njegova ekipa je zadnji put protiv Rijeke imala problem sa uspostavom kontrole na sredini terena. Dojam je bio da je Mišić ostavljen bez podrške na širokom prostoru, pa su Hodža i Fruk imali dosta prostora i otvorenih lopti.

U toj utakmici slabija podrška u oba pravca je dolazila od Baturine, koji u posljednje vrijeme nije na svom nivou, te ne opravdava svoj rejting.

Mišljenja smo da bi Jakirović mogao ponuditi neko novo rješenje u ofanzivnom dijelu svoje ekipe, ponajviše vođen dešavanjima iz nedavne utakmice protiv Rijeke u prvenstvu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.