Dinamu treba Jakirović, Zajec ne smije razmišljati o drugom treneru
Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Ekipa vjeruje treneru

Dinamu treba Jakirović, Zajec ne smije razmišljati o drugom treneru · Riječ, dvije...

Kenan Lizde

Svjedoci smo kako se posljednjih dana pisalo o mogućem otkazu treneru Dinama Sergeju Jakiroviću, te je dosta medija prenijelo vijest kako uprava kluba na čelu sa Zajecom već ima rezervnu opciju u liku Igora Bišćana. 

Potom je klub službeno demantirao takve napise, izjavivši da trener i njegov stručni štab ima punu podršku. Da li se radilo samo o smirivanju tenzija ili pak o stvarnoj podršci, jedino znaju u Dinamu.

Da smo ovakav tekst pisali prije nekoliko mjeseci, on bi definitivno imao uporište u lošim igrama i rezultatima Dinama, a pravo je malo čudo kako je Jakirović izdržao sve nalete javnosti i svakodnevne smjene.

Na površini ga je održalo samo to što je uslijedio rezultatski pad jednog od glavnih konkurenata Hajduka, te dobre igre u Konferencijskoj Ligi.

Nakon tog burnog perioda, krenuo je uspon Dinama, kako rezultatski, tako i kvalitativni. U posljednja četiri mjeseca, Dinamo je napravio strašan niz, jedini poraz je bio onaj od Paoka u Solunu, a u prvenstvu je i pored dosta teških utakmica, uspio osigurati još jednu titulu prvaka. Ekipa je usvojila pobjednički mentalitet, izuzev revanša u Solunu, sve bitne utakmice su pobijedili.

Kada već Uprava Dinama nije smijenila Jakirovića početkom ove godine, u trenucima kada je klub bio treći na tablici SuperSport HNL, a u Europi je bio veliki autsajder u dvomeču sa Betisom, definitivno smo mišljenja da je danas bespredmetno i raspravljati o tome.

Oglasi

Više je razloga zbog kojih smo stava kako Jakirović radi dobre stvari sa Dinamom, počevši od rezultata, gdje je naslov prvaka obezbijeđen u jednoj teškoj godini za klub, godini punoj previranja u vodstvu i održavanju kluba.

Jedan od razloga koji idu u prilog Jakiroviću je dobra atmosfera među igračima, a ono što je najbitnije, osjeti se i pozitivna vibracija na relaciji trener-igrači.

To je danas vrlo bitan faktor, nezaobilazan u modernom fudbalu, gdje se na osnovu dobrih relacija unutar kluba pravi i dodatni impuls u stvaranju još boljih rezultata.

Dojma smo kako ekipa slijedi Jakirovića, da ima i stručno i ljudsko povjerenje u njega, pa samim tim trener dobija bolje uslove za daljnji rad, pa.takav odnos unutar grupe daje i dodatnu motivaciju.

Oglasi

Još jedan faktor koji je na strani Jakirovića je i provedena godina sa ekipom, gdje je sigurno uvidio mogućnosti trenutnog kadra, te je svjestan vrlina i mana ekipe, pa u skladu sa mogućnostima kluba, može reagovati u vidu novih akvizicija i pojačanja.

Dojam je da bi svako novo trenersko ime trebalo dugotrajno upoznavanje ekipe, pa samim tim I početno "lutanje" kroz kadrovska rješenja.

I na kraju, svi mi koji smo pratili Dinama posljednja tri mjeseca, svjedoci smo i dosta pomaka u kvaliteti igre, pogotovo onom napadačkom dijelu.

Osjetio se trenerski rukopis, igra je dobila na automatizmu, te se osjetila neka dobra napadačka orijentacija ekipe. Malo je to slabije izgledalo defanzivno, ali razloge tome možemo pronaći u promjeni sistema igre, jednoj ultra ofanzivnoj inačici 3-5-2, gdje su bekove počeli igrati krilni igrači.

Takvom orijentacijom napadačkog dijela ekipe, veliki je teret padao na defanzivne vezne igrače, ali kako je prvenstvo odmicalo, osjetio se i lagani napredak u tom segmentu.

Potražite više informacija na temu HNL:

Mnogo je više dobrih razloga za povjerenje Jakiroviću, onih negativnih trenutno ne pronalazimo skoro nikako. Ovako vođena ekipa, sa par kvalitetnih pojačanja na pozicijama koje trener odredi, definitivno može samo napredovati.

Ako je takav rasplet odgovarajući za sadašnju Upravu Dinama, onda ni u kom slučaju ne bi smjeli razmišljati o promjeni aktualnog trenera.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ljoze_ono_na
E ako vi tako kazete onda je to rijesena stvar.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi