Borac nije uspio doći do duple krune ove sezone

I drugi put savladali Borac

Zrinjski osvojio Kup Bosne i Hercegovine!

Midhat Šljivak, foto: Esmer Oštraković

HŠK Zrinjski Mostar osvojio je Kup Bosne i Hercegovine za sezonu 2023/2024. Plemići su u Banjaluci savladali Borac s 1:0 i s ukupnim rezultatom od 2:0 došli su do trofeja.

Duel na Gradskom stadionu u Banjaluci počeo je sramotnim zvižducima himni Bosne i Hercegovine, a na terenu je u prvom poluvremenu Zrinjski bio konkretniji i s boljim šansama.

U osmoj minuti Plemići stvaraju veliku šansu. Nakon prekida i ubačaja Kiša, Mario Ćuže pogađa prečku. U nastavku akcije izblokirano je nekoliko udaraca igrača mostarskog tima, gosti su tražili i penal, no Irfan Peljto se nije oglasilo.

Ostatak prvog poluvremena donosi izuzetno aktivnu igru s obje strane. Nisu se štedjeli u borbi za trofej, igralo se otvoreno, no bez onih istinskih šansi.

Imala su oba tima po nekoliko opasnih situacija. Međutim, odbrane su bile na nivou i golmani nisu imali previše posla.

Još jedan šut u okvir je zabilježen u 45. minuti meča. Tomislav Kiš iz slobodnog udarca gađa dosta dobro, golman Borca Milošević boksuje njegov udarac i na odmor se odlazi rezultatom 0:0.

I u nastavku ista slika na terenu. Igralo se ofanzivno, ali bez onih istinskih prilika na obje strane.

Vinko Marinović je pokušao napraviti nešto s izmjenama. Pojačao je napadački dio ekipe, no Zrinjski je defanzivno dosta dobro stajao i nije protivniku dopuštao previše u fazi napada.

U 80. minuti velika šansa za Zrinjski da riješi sve dileme oko osvajača trofeja. Ćorluka ubacuje s desne strane, Kiš s pet metara očajno šutira glavom.

Ipak, u 81. minuti Plemići dolaze do gola. Melekinušić koristi neopreznost odbrane domaćeg tima i matira Miloševića za prednost gostiju od 1:0.

Očekivano, Borac potom kreće prema naprijed tražeći gol kojim bi se vratili u meč i pokušali unijeti neizvjesnost u finišu. Veliku šansu imali su u 89. minuti kada je Kvržić s tri-četiri metra pokušao glavom, Karačić je to fenomenalno odbranio.

Ostalo je na kraju 1:0 za Zrinjski koji je slavio istim rezultatom i u prvoj utakmici, te su Plemići došli do trofeja pobjednika Kupa Bosne i Hercegovine.

Kup BiH, finale, druga utakmica:

Borac - Zrinjski 0:1

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

FK Borac: Milošević, Pejović, Ćelić, Jurilj, Grahovac, Herera, Vuković, Čavić, Vranješ, Blagaić, Marčetić.

HŠK Zrinjski: Karačić, Barišić, Kiš, Mulahusejnović, Malekinušić, Ramić, Ivančić, Ćuže, Šunjić, Memija, Tičinović.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.