Spas sezone za Crvene đavole

Manchester United slavio protiv Manchester Cityja na Wembleyju i osvojio FA Cup

Eldar Ganibegović

Manchester United je spasio sezonu. Danas je igrano finale FA Cupa i to na Wembleyju, a Crveni đavolu si rezultatom 2:1 slavili protiv Manchester Cityja, te osvojili jedan trofej u sezoni i plasirali se u Evropsku ligu koju nisu izborili kroz Premiership.

Već u prvoj minuti utakmice uzbuđenje. Erling Haaland je pao u kaznenom prostoru Crvenih đavola, ali suci se nisu oglasili i Norvežanin nije dobio penal.

Igrala se 30. minuta kada je Manchester United stigao do vodstva. Gvardiol je napravio strašnu grešku, a Garnacho je to iskoristio i postigao gol.

Osam minuta kasnije ponovo se trese mreža Cityja. Marcus Rashford je postigao gol, ali je on poništen zbog ofsajd pozicije.

Ipak, samo minuta kasnije, United dolazi do 2:0. Bruno Fernandes je poslao sjajnu loptu u prostor, a Kobbie Mainoo je završio akciju na najbolji način.

Manchester City se mogao vratiti u 55. minuti. Erling Haaland je šutirao, ali njegov projektil trese samo prečku gola Manchester Uniteda.

Četiri minute kasnije nova šansa za City. Andre Onana zaustavlja udarac koji je uputio Kyle Walker i odbija loptu u korner.

Foden pet minuta kasnije dodaje za Alvareza koji šutira pored gola, da bi na drugoj strani u 68. minuti Garnacho propustio priliku da sve završi.

Ponovo je u 75. minuti Haaland tražio penal, nije ga dobio, a dvije minute kasnije Onana zaustavlja Walkera.

Deset minuta kasnije počinje drama. Na asistenciju Fodena je Manchester City preko Dokua smanjio na 2:1. 

Do kraja nije bilo većih prilika i Manchester United je tako osvojio trofej pobjednika FA Cupa.

Sigurno je ova utakmica spas sezone za Manchester United koji je završio tek osmi u Premier ligi, ispao u grupnoj fazi Lige prvaka, te izgubio finale EFL Cupa.

Stoga će Manchester United naredne sezone igrati u Evropskoj ligi zahvaljujući današnjoj pobjedi, dok će se Manchester City nakon triplete prošle sezone, morati zadovoljiti odbranom naslova prvaka Engleske.

FA Cup, finale:

Manchester City - Manchester United 1:2 (Doku 87; Garnacho 30', Mainoo 39')

Manchester City (4-2-3-1): Ortega; Gvardiol, Ake, Stones, Walker; Kovačić, Rodri; Foden, De Bruyne, Silva; Haaland.

Manchester United (4-2-2-2): Onana; Wan-Bissaka, Varane, Martinez, Dalot; Mainoo, Amrabat; Garnacho, Rashford; Fernandes, McTominay.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.