Orlovi su bili ubjedljivi, ali...

Zar je bilo potrebe? Navijači Srbije pred Ibrom delikatnom parolom za region zasjenili visok trijumf

Admin Čaušević

Umjesto da region priča o sjajnoj igri i ubjedljivoj pobjedi Srbije pred Evropsko prvenstvo, parola koju su okačile pristalice Orlova će izazvati burne reakcije pogotovo jer se radi o poprilično osjetljivoj temi.

Ako je negdje sport poligon za isticanje političkih poruka to je nažalost Srbija. Tako je bilo i na gostovanju srpskog nacionalnog tima u Stokholomu selekciji Švedske.

Za izabranike Dragana Stojkovića je to bila generalna proba pred Evropsko prvenstvo i može se reći da su brojni kritičari ušutkani te da Piksi i izabranici u Njemačku odlaze spokojni.

Stojković za razliku od meča sa Austrijom (1:2) nije eksperimentisao te je zaigrao sa trojicom u odbrani, dok su napad predvodili Mitrović i Vlahović.

Srbija je do vodstva došla u prvih 20-ak minuta kada je zabio Sergej Milinković-Savić, dok su preostala dva pogotka stigla u nastavku.

Igrala se 60. minuta kada je prednost udovostučio Mitrović, dok je treći gol djelo Dušana Tadića koji je utakmicu počeo kao rezervist.

Ipak, susret na Friends Areni u švedskoj prijestolnice je obilježila parola koju su izvisili navijači Srbije i odnosi se na vrlo osjetljivu temu, tj. genocid.

Parola navijača Srbije na meču protiv Švedske

"Kad genocidni narod oči sklopi, vidi za Srbe prvi logor u Evropi", pisalo je na poruli navijača Srbije.

Kao što je poznato nedavno je izglasana rezolucija o Srebrenici kojom se 11. juli proglašava Međunardonim danom sjećanja na genocidu u bosanskom gradu, ali se nigdje u rezoluciji ne spominju Srbi kao narod.

Vjerovatno iz tog razloga su navijači Srbije okačili transparent u kojem spominju genocid i logor koji se odnosi na Jasenovac iz Drugog Svjetskog rata.

Na tribinama se nalazio i Zlatan Ibrahimović kojem je poslije meča posvećen oproštaj od dresa reprezetnacije i sve šta je uradio za skandinavsku selekciju.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.