Foto: DSC_5555

Napadač koji obećava

Rođen u Londonu, igra za Dansku, majka Bosanka - Mika Biereth moguće rješenje za napad Zmajeva!

Eldar Ganibegović

Zvijezda Bayerna je njegov najbolji prijatelj, legenda Arsenala mu daje savjete. Za Miku Bieretha u ovom trenutku ima se toliko toga za reći, a za nas ono najvažnije je - potencijalni je reprezentativac Bosne i Hercegovine!

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine prolazi kroz ko zna koju već smjenu generacija od nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, a rezultata, izuzev onih u B diviziji Lige nacija - nigdje.

Prosipamo kvalifikacije za kvalifikacijama, baraž za baražima, a generalni je dojam kako kvaliteta kao prije deset godina nema. No, da ima potencijala u mlađim igračima koji dolaze, itekako ima.

Od dolaska Sergeja Barbareza, Emira Spahića i ekipe mogli smo se uvjeriti da se aktivno radi na skautiranju i pronalaženju novih igrača za reprezentaciju Bosne i Hercegovine širom Evrope, dosta ih je debitovalo u junu protiv Engleske i Italije, a sada se na vidiku pojavio jedan napadač koji, naizgled, nema veze s Bosnom i Hercegovinom.

Njegovo ime je Mika Biereth. Dečko je to rođen u Londonu 2003. godine i dijete je Fulhama, no trenutno je pod ugovorom s Arsenalom. 

Savjete mu daje ni manje ni više nego legendarni Ian Wright. "Zovem ga ujka Right. On je legenda Arsenala i neko na čiji savjet se mogu osloniti", rekao je Biereth prije nekoliko mjeseci za austrijski laola1.at.

On je 2021. godine iz Fulhama prešao u Arsenal, koji ga je slao na posudbe u Waalwijk, Motherwell i Sturm u januaru ove godine, s kojim je stigao do naslova prvaka Austrije.

U austrijskoj Bundesligi ovaj 187 centimetara visoki napadač postigao je pet golova i dodao tri asistencije na 15 nastupa.

Igrao je i na četiri meča u Konferencijskoj ligi i postigao tri gola, a dodao je i po gol i asistenciju na tri nastupa u ÖFB-Cupu.

Kakve veze Mika Biereth ima s Bosnom i Hercegovinom?

Mika Biereth je do sada upisao tri nastupa za U-21 reprezentaciju Danske, a ima i pet nastupa za juniorski tim ove zemlje uz dva pogotka.

Iako je rođen u Londonu, za Dansku igra zato što mu je otac Danac, ali ima pravo da na seniorskom nivou zaigra za Bosnu i Hercegovinu iz razloga što mu je majka iz Bosne i Hercegovine.

Jasno je da je u svlačionici Sturma dosta toga mogao čuti o Bosni i Hercegovini s obzirom na to da mu je tu saigrač sjajni bh. bek, Jusuf Gazibegović. 

Nakon posudbe u Sturmu Mika Biereth se vraća u redove Arsenala i vidjet ćemo gdje će nastaviti karijeru. 

Što se reprezentacije tiče, on je austrijskim medijima rekao da se jednako osjeća Dancem, Englezom i Bosancem.

"Kada smo sjeli da odlučimo koji je put najbolji za mene, osjećao sam se jednako Englezom kao Dancem i Bosancem, tako da ste mogli baciti novčić", rekao je hibrid Kanea i Haalanda, kako su ga prozvali. 

Edin Džeko je na zalasku karijere, Ermedin Demirović polako preuzima njegovu ulogu, a vidjet ćemo da li će Mika Biereth postati konkurencija ili partner u napadu kapitena Augsburga. 

Nerazdvojan s Jamalom Musialom

Zvijezda Bayerna iz Minhena i njemačke reprezentacije, Jamal Musiala, najbolji je prijatelj dečka koji bi u budućnosti mogao obući dres Bosne i Hercegovine.

"Jamal je moj najbolji prijatelj. Zajedno smo odrasli, zajedno išli u školu. On mi je kao brat i u kontaktu smo svaki dan", kazao je Biereth. 

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Fudbal je također zastupljen u njihovom prijateljstvu, ali se uglavnom radilo o drugim stvarima.

"Često ste uvučeni u ove fudbalske stvari. No, lijepo je imati nekoga s kim možete razgovarati o svemu ostalom", dodao je. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.