Rossi prekinuo Stonerov pobijednički niz

T. Hebib

Trku kakvu smo danas gledali vjerovatno niko nije očekivao ali su sigurno svi priželjkivali. Borba koju su vodili Rossi i Stoner, pogotovo u prvih nekoliko krugova je ostavljala bez daha.

Australac je poveo no to vodstvo nije dugo trajalo pošto ga Valentino prestiže već u prvom krugu i tada spektakl počinje. Rossi i Stoner su se naizmijenično prestizali, par puta je moglo doći i do kontakta a uzbuđenje raste.

Nakon početnog "ludila" nastavlja se pomalo mirnijim tempom, mada je to nezahvalno reći jer Stoner vodećem Talijanu cijelo vrijeme puše za vratom.

I kada smo pomislili da se pobjednik neće znati do samoga kraja Stoner pravi veliku grešku, kasno koči, izlijeće sa staze i Rossiju širom otvara vrata pobijede. Uspio se vratiti na stazu no razlika je bila prevelika da bi se bilo šta moglo učiniti.

U sjeni ovog dvoboja ostale su takođe odlične borbe za treću poziciju a na postolje se popeo Vermeulen. Moramo još spomenuti težak pad Lorenza u prvom krugu kojim je izgleda obnovio staru povredu. Nakon ove trke u Kaliforniji slijedi ljetna pauza i sljedeća je u Brnu 17 avgusta.

Konačni poredak: Rossi, Stoner, Vermeulen, Dovizioso, Hayden, De Puniet, Elias, Spies, Toseland, Nakano, Hacking, Guintoli, De Angelis, Edwards, Capirossi

U ukupnom poredku vodeći je Rossi sa 212 bodova a slijede ga Stoner sa 187 i Pedrosa koji nije vozio danas sa 171 bodom.

Utrke od 250 i 125 cc se nisu vozile na ovoj stazi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.