Odbrana našeg viceprvaka nije bila na visini zadatka

Poraz našeg tima na Pecari

Bešiktaš kaznio greške Širokog

Nogometaši Širokog Brijega poraženi su večeras na Pecari od Bešiktaša 1:2, u prvom susretu drugog kola kvalifikacija za Kup UEFA. Gosti iz Turske na Pecari su stigli sa samo jednim ciljem - ne izgubiti, što im je pošlo za rukom. Nadu da u revanšu mogu napraviti nešto više, Širokom je vratio kapiten Dalibor Šilić, pogotkom u sudijskoj nadoknadi meča.

Zanimljivo je da je Matijasu Delgadu, strijelacu vodećeg gola za Turke ovo bio četvrti pogodak Širokom Brijegu. Prije toga tri puta je mrežu na Pecari tresao u dresu Basela.

Širokobriježani su dosta dobro otvorili utakmicu i sve do primljenog gola u 19. minuti uspješno su parirali favorizovanim gostima. Trener Ivan Katalinić odlučio se za nešto zatvoreniju varijantu sa samo jednim napadačem, Stankom Bubalom i pojačanim veznim redom. Očito da je njegova postavka zbunila i goste, koji do postignutog pogotka nisu uspjeli stvoriti niti jednu priliku.

Široki Brijeg - Bešiktaš 1:2
Strijelci: 0:1 Delgado u 19, 0:2 Nobre u 83, 1:2 Šilić u 90. minuti.
ŠIROKI BRIJEG
– Stadion Pecara. Gledalaca: 5. 000. Žuti kartoni: Kožul, Marciano, Božić, Vasilj (Široki Brijeg), Cisse (Bešiktaš).
ŠIROKI BRIJEG: Vasilj, Božić, Barišić, Jurić, Topić, Kožul, Santos Lago /od 82. Zovko/, Marciano, Alexandre /od 65. Raguž/, Šilić, Bubalo /od 55. Vagner/. Trener: Ivan Katalinić.
BEŠIKTAŠ: Rustu Recber, Ali Tandogan, Sivok, Gokhan Zan, Tello, Holosko, Cisse /od. 75. Serdar Kurtulus/, Ugur Inceman, Aydin Karabulut /od 71. Serdar Ozkan/, Delgado, Bobo /od 67. Mert Nobre/. Trener: Ertugrul Saglam.
Sudija: Cezar Muniz Fernandez (Španija).

Međutim, mali pad koncentracije u zadnjoj liniji koštao je našeg viceprvaka gola. Karabulut se na lijevoj strani oslobodio svog čuvara, uputio na oko bezopasan centaršut, a uspavanosti Marciana i Jurića koristi Delgado i udarcem glavom loptu šalje iza leđa nemoćnog Vasilja.


U drugom poluvremenu Bešiktaš se zadovoljio minimalnim vodstvom i dopustio je Širokobriježanima da preuzmu inicijativu. Šilić, Bubalo i Marciano u nekoliko navrata sa distance su pokušali iznenaditi Recbera, ali je iskusni čuvar mreže turskog tima bio na visini zadatka. U 64. minuti gosti su imali najbolji priliku na utakmici. Neuspjelu ofsajd zamku iskoristio je Bobo, zaobišao je Jurića i Kožula i izašao sam pred Vasilja. Međutim, hrvatski internacionalac na golu Širokog uspio je zatvoriti ugao i loptu skrenuti u korner.

Bešiktaš je i drugi pogodak postigao nakon greške odbrane našeg tima. Ponovo je ispao Jurić, a rezervista Mert Nobre poslao je loptu u praznu mrežu. I kada se očekivao kraj susreta, Šilić je uspio iznenaditi Recbera i udarcem iz velike daljine zatresti mrežu Bešiktaša.

Revanš susret igraće se 28. avgusta u Istanbulu, a našem viceprvaku za čudo i prolazak u 1. kolo Kupa UEFA biće potrebna pobjeda od dva gola razlike ili svaki trijumf sa tri i više postignutih golova.

Skraćeni snimak:


Široki Brijeg - Bešiktaš 0:1


Široki Brijeg - Bešiktaš 0:2








NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.