Mostarci izgubili u Portugalu

Zrinjski poražen iz sumnjivog gola

Mostarski Zrinjski poražen je od Brage na gostovanju u Portugalu rezultatom 0:1 u prvom susretu drugo pretkola Kupa UEFA, a odlučujući pogodak, koji je u najmanju ruku sumnjiv, postigao je Roland Linz u 68. minuti utakmice.

Plemiću su u utakmicu sa Bragom ušli hrabro i u prvih pola sata lopta je bila više u njihovom posjedu. Ipak, blagu terensku inicijativu nisu uspjeli krunisati pogotkom, a najbolju priliku imao je Žižović već u drugoj minuti utakmice. Na drugoj strani odgovorio je Meyong u 10, te Mossoro u 12. minuti, čiji udarac sa gol linije u polje izbija Žuržinov.

Do poluvremena Matija Matko je bio u prilici da osigura Zrinjskom vodstvo, ali je prvi put u 30. minuti na ubacivanje Žuržinova šutirao pored gola, a deset minuta kasnije njegov udarac je odbranio Eduardo. U 42. minuti Joao Pereira je uposlio Linza, ali njegov udarac brani Melher.

Braga – Zrinjski 1:0
Strijelac: 1:0 Linz u 68. minuti.
BRAGA – Stadion Municipalu. Žuti kartoni: Frechaut, Matheus (Braga), Aničić, Ivanković (Zrinjski).
SPORTING BRAGA: Eduardo, Joao Pereira, Rodriguez, Moises, Evaldo, Frechaut, Alan /od 83. Vandinho/, Luis Aguiar, Mossoro /od 46. Matheus/, Meyong /od 80. Vender/, Linz. Trener: Jorge Jesus.
ZRINJSKI: Melher, Žuržinov, Šunjić, Ivanković, Aničić /od 49. Sušić/, Đurić, Serdarušić; Žižović, Selimović, Stojanović, Matko. Trener: Dragan Jović. Sudija: Robert Schorgenhofer (Austrija).


U nastavku susreta domaći su zaigrali bolje, a novi duel Linza i Melhera uslijedio je u 55. minuti, a i tada je kao pobjednik izašao golman Zrinjskog. Tek iz trećeg pokušaja Linz je uspio matirati Melhera.

Meyong je uposlio Alana, koji odlično centrira, a u gužvi se najbolje snalazi Linz i šalje loptu iza leđa nekadašnjeg bh. reprezentativnog golmana. Fudbaleri Zrinjskog signalizirali su da je napadač Brage igrao rukom, ali se sudija Schorgenhofer nije oglasio i pokazao je na centar. Zrinjski je do kraja pokušao stići do izjednačenje, a jedinu polupriliku imao je Žuržinov koji nije uspio pogoditi gol domaćih.

Minimalan poraz uz dobru igru daje Mostarcima realne šanse da u revanšu 28. avgusta Pod Bijelim brijegom anuliraju zaostatak iz Portugala i plasiraju se u 1. kolo Kupa UEFA.


Najzanimljiviji detalji susreta

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.